Kraljevica 15. travanj 2015.

Zasvitli, zasvitli…

Zasvitli, zasvitli…
“Zasvitli, zasvitli, bar još jedanput” pjevala je Radojka Šverko, pjesmu Mirjane Bobuš, na Splitskom festivalu 1995. godine. Lanterna je osvojila 1. mjesto, a 11 godina kasnije svjetlo je ponovno obasjalo Oštro i od tada se ne gasi.

Gotovo stoljeće i pol prošlo je od izgradnje, uz Dvorac Frankopan, zasigurno najpoznatijeg simbola Kraljevice. Nemjerljiv je značaj starog svjetionika za pomorce, ali i Kraljevičane.

Lanterna je u pogon puštena 18. kolovoza 1872. godine, u vrijeme kada je Kraljevica bila značajna luka, a brodovi, parobrodi i jedrenjaci, u Bakarski su zaljev uplovljavali i iz njega isplovljavali puno češće. 

Sigurna je plovidba već tada bila izuzetno važna pa je plovni put označen svjetionicima. Prvi svjetionici u svijetu pa tako i lanterna u Kraljevici puteve su najprije označavali vatrom, koja se ložila na drva. Modernizacija je donijela ugljen, a potom i ulje. Elektrifikacija Kraljevice, 1937. godine, do lanterne je dovela struju i novo svjetlo, jačeg dometa. Svjetionik na Oštru radio je sve do kraja 60-ih godina, kada je postavljena plutajuća oznaka, a stara je lanterna ugašena. 

Nakon nekoliko je desetljeća mraka, 6. prosinca 2006. godine, na dan Svetog Nikole, zahvaljujući Gradu Kraljevici i Plovputu, uslišana je želja mnogih Kraljevičana i lanterna je ponovno “zasvitlila”. Objekt je obnovljen i još uvijek ponosno stoji na starom mjestu. 

Kad bi mogla stara bi lanterna na Oštru zasigurno ispričala mnoge priče. Nažalost sa sobom ih je odnio posljednji svjetioničar, koji je Oštro napustio prije pola godine. No, želja je Grada Kraljevice i Plovputa da objekt u budućnosti dobije nove sadržaje i novog svjetioničara. 

Stara lanterna, jedan od 45 svjetionika na našoj strani Jadrana, to zasigurno zaslužuje.