Bakar 29. studeni 2014.

Bakar u znaku pomoraca

Bakar u znaku pomoraca
Crkvica Svete Margarete u Bakru narednih će dana biti u znaku pomoraca i pomorstva. “Lanac bakarskoga i kostrenskoga sidra”- iz života pomoraca bakarskoga kraja i Kostrene, naziv je izložbe, koja se u samom srcu Bakra održava u sklopu Andrejne. 

Izložba je dio projekta “Kade j’ ono vrime”, Katedre Čakavskoga sabora “Bakarskoga kraja”, a ove je godine posvećen bogatoj pomorskoj tradiciji.

“Tradicija pomorstva va Bakru je jako duga, a tu djeluje i najstarija pomorska škola. Imeli smo i znanstveno- stručni skup “Povijest pomorstva bakarskoga kraja i Kostrene”, ki j vodila dr. Maja Polić. Ova izložba je samo početak. Ovo je jedna vela i široka tema ka bi mogla va kontinuitetu hodit i desetak let. Puno dela je pred nami jer Bakar je stvarno jedan biser ki još ni zapravo do kraja otkriven,” poručila je Jadranka Ajvaz, dopredsjednica Katedre čakavskoga sabora “Bakarskoga kraja” i voditeljica projekta.

Čast da otvori izložbu pripala je Srećku Fužincu, najstarijem bakarskom kapetanu. Za glazbeni dio večeri bila je zadužena Katja Budimčić Sabljar, a sve u organizaciji Katedre čakavskog sabora “Bakarskoga kraja”.

Izložba je sastavljena od predmeta koji su prikupljeni od pomoraca i onih koji su uz pomorstvo usko vezani, a na projektu je angažirana i stručna savjetnica- Dunja Majnarić.

“Mene je projekt oduševio i zato sam se toga i prihvatila. Doživjela sam ga vizualno. Kad dolazite s gornje strane Bakar izgleda tmurno, a grad je prekrasan, biser ne samo Kvarnera već i Jadrana. Ovim projektom meni se ukazala prilika da to na neki način pokažem. Ljudi su ovdje prekrasni, ovdje ima tradicije, predmeta i volje. Znanja i pomorskog duha ima u obilju, Mislim da ovaj kraj apsolutno zaslužuje da se zazeleni, a ja bi bila najsretnija kada bi na prostoru bivše koksare nastao muzej pomorstva i brodarstva,” rekla je muzejska savjetnica Dunja Majnarić.

U crkvi Svete Margarete izloženi su brojni predmeti iz života pomoraca, koji jasno pokazuju da je ovo pomorski kraj. Izloženi su predmeti vezani za staru bakarsku brodogradnju, fotografije i tekstovi iz tog razdoblja. Mnogo je predmeta vezano za pomorsku školu jer većina je pomoraca upravo ovdje napravila prve korake. Vidjeti se mogu i makete brodova te pročitati intervjui s gotovo trideset pomoraca, s područja od Kostrene do Kraljevice.

Izložba će biti otvorena do 6. prosinca, odnosno blagdana Svetog Nikole. Pogledati se može svaki dan od 10 do 12 te od 16 do 18 sati, a u nedjelju (30. studenog) od 10 do 13 sati.