Bakar 30. studeni 2014.

Što skrivaju bakarske katakombe?

Što skrivaju bakarske katakombe?
U katakombama, ispod crkve svetog Andrije, najstarije bakarske crkve, točnije temeljima stare crkve sv. Trojstva, ima se što vidjeti. Posebnu u predblagdansko vrijeme. Fotograf Miljenko Šegulja za tradicionalno je predblagdansko okupljanje pripremio izložbu fotografija sa sakralnim motivima bakarskih crkvi. U katakombama se tako može vidjeti kako kroz njegov objektiv izgledaju crkve sv. Margarete, sv. Andrije, Majke Božje od Porta i kapelica sv. Mihovila. 

Crkve, bogate povijesti, fotografirane su iz svih kutova, čime je autor dao novu, drugačiju perspektivu i novi pogled na građevine, koje, iako su stalno tu, mnogi ne vide u cijelosti.

“Tek kad to Miljenko svojim darom fotografija, vidimo i divimo se onome što imamo, a nismo toga ni svjesni i zato mu veliko hvala,” rekao je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.

Poseban naglasak stavljen je na zanimljive svodove, poput onog u crkvi sv. Andrije, zaštitnika, kojeg Bakrani slave od 14. stoljeća. 

Izložbu je otvorila posebna gošća Andrejne, Kolinda Grabar- Kitarović.

“Čestitam vam vaš Blagdan, drago mi je da sam ovdje. U crkvi sv. Andrije sam se vjenčala, naše prvo dijete ovdje je kršteno. Čestitam i na izložbi u Katakombama, koje još nisam vidjela, čast mi je otvoriti izložbu,” poručila je.