Bakar 5. prosinac 2014.

Bakarski pomorci traženi u svijetu

Bakarski pomorci traženi u svijetu
U svijetu nedostaje oko 50 tisuća, a u Europskoj uniji oko 30 tisuća časnika u pomorskom zvanju, naglašeno je na današnjoj Svečanoj proslavi dana Pomorske škole Bakar. Podaci su to Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Velika potražnja za časničkim kadrovima pruža perspektivu bakarskim učenicima.

“Ovi mladi ljudi sigurno će pronaći zaposlenje nakon završetka školovanja, a zvanja koja stječu na našim učilištima priznata su u cijelom svijetu i oni se ne moraju bojati za svoju budućnost,”poručio je Zdenko Antešić, zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture.
 
Podijeljene 72 stipendije

U sklopu Svečane proslave potpisani su ugovori o stipendiranju s učenicima pomorskih škola Bakar i Ambroza Haračiča s Malog Lošinja te studentima Pomorskog fakulteta u Rijeci. Ukupno su dodijeljene 72 stipendije. Učenici će tako mjesečno dobivati 800, a studenti 1200 kuna.

“To će im u svakom slučaju biti dobar stimulans, da budu vrijedni učenici i studenti, a svakako će im pomoći u kućnim budžetima te školovanju, kako bi se što prije uključili u svijet rada. Uz to, želim naglasiti da je ministarstvo ove godine osiguralo u proračunu stimulaciju pomorskim tvrtkama, brodarima, za ukrcaj kadeta, odnosno vježbenika na međunarodnoj plovidbi, kako bi po završetku školovanja budući časnici mogli obaviti kadeturu, odnosno pripravnički staž, što im je uvjet za stjecanje časničkih zvanja,” zaključio je Antešić.
 
Najstarija strukovna škola u Hrvatskoj

“Pomorska škola Bakar, koja obilježava 165 godišnjicu, najstarija je strukovna škola u Hrvatskoj. Kao javna škola počela je raditi 1849. godine. U svojoj je bogatoj povijesti prva uvela učenje stranih jezika, engleskog i talijanskog, ujedno to je prva škola na Mediteranu koja je imala školski brod. Danas broji 430 učenika, a za školovanjem u Bakru ponovno vlada velika potražnja,” ustvrdio je ravnatelj Pomorske škole Bakar, Gordan Papeš.
 
Program obilježavanja

Danas su položeni vijenci za sve nestale i stradale pomorce, a održana je i sveta misa u župnoj crkvi Sv. Andrije apostola. Na Svečanoj sjednici Nastavničkog vijeća, u Maloj dvorani Pomorske škole, predstavljeno je dopunjeno izdanje monografije “Školski brodovi Pomorske škole Bakar”. Monografija, koja je prije 5 godina izdana na hrvatskom jeziku prevedena je i na engleski. Dodijeljene su zahvalnice za iznimnu suradnju na području srednjoškolskog obrazovanja pomoraca, a u pogon je pušten najsuvremeniji brodostrojarski simulator, koji je sufinanciran od strane Primorsko- goranske županije. Vrijednost mu je oko 20 tisuća eura.