Bakar 12. srpanj 2015.

Bakrani još jednom obranili grad

Bakrani još jednom obranili grad
Spektakularnom "Pomorskom bitkom", rekonstrukcijom povijesnog mletačkog napada, jučer je proslavljen Dan Grada Bakra. 

Davne 1616. godine dvadeset je mletačkih galija uplovilo u Bakarski zaljev, u posljednjem pokušaju osvajanja starog Bakra. Topovi su zagrmjeli s obje strane. Grad je gorio. No, Bakarska je garda, uz pomoć građana, obranila Bakar. 

399. godina kasnije topovi su ponovno odjekivali zaljevom. Povijesne postrojbe, predvođene Bakarskom gardom, suprotstavile su se brodovima, koji su preuzeli nezahvalne uloge gostiju iz Venecije. Bakar je ponovno gorio, ali i mletački brodovi, koji su se, okupani topovskim kuglama, udaljili iz zaljeva.
 
15 tisuća posjetitelja

Pomorska bitka, koja je s godinama izrasla u bakarski brend, zasigurno je najatraktivnija manifestacija Margaretinog leta. Rekonstrukcija povijesne bitke, u sklopu proslave Dana Grada, u Bakar je jučer dovela oko 15 tisuća posjetitelja, koji su mogli uživati u povijesnim prizorima.

Povijesne postrojbe iz svih krajeva “Lijepe naše” posjetiteljima su se, uoči bitke, predstavile u mimohodu. Gradom su tako prošetale 23 postrojbe s ukupno 150 članova. 

Spomenimo da je glavnu ulicu posudilo 45 izlagača koji su, u sklopu Margaretinog sajma, brojnim gostima, predstavili svoje proizvode.
 
Slijedeće godine 400. obljetnica

“U realizaciji samog projekta sudjelovalo je oko 400 ljudi. Pripremali smo se četiri mjeseca i želim od srca zahvaliti svima koji su na bilo koji način doprinijeli. Sretni smo što “Pomorska bitka” svake godine u Bakar privlači sve više sudionika i posjetitelja. Za sljedeću godinu pripremamo još veći spektakl jer 2016. obilježavamo 400 godina povijesne bitke,” poručila je Sonja Jelušić, direktorica Turističke zajednice Grada Bakra. 

Nakon što je i posljednja mletačka galija napustila zaljev bakarsko je nebo prošaralo tisuću boja. Vatromet je postao tradicija, koja posebno veseli one najmlađe. Fešta se, na Žalu ribara, uz grupu Trend, nastavila do dugo uz noć.