Bakar 28. siječanj 2021.

Bakar novim investicijskim ciklusom “zakoračio” u 2021.

Bakar novim investicijskim ciklusom “zakoračio” u 2021.
Novim investicijskim ciklusom Grad Bakar je optimistično “zakoračio” u 2021. godinu, čemu u prilog ide i gradski proračun “težak” 100 milijuna i 246 tisuća kuna. 

Brojni projekti realiziraju se diljem bakarskog kraja. Na njegovoj najvišoj točki- Zlobinskom brdu gradi se novi vodovod, vrijedan 11 milijuna kuna. 


Pokraj vrtića na Hreljinu gradi se veliki i moderan dječji park, a u tijeku je i rekonstrukcija ceste prema Milleniumu s oborinskom odvodnjom, kao i rekonstrukcija ceste od Meje prema Oštrovici s infrastrukturom za buduću poslovnu zonu Lunga

Riješeno je zemljište i izrađeni su projekti za proširenje i izmještanje ceste ispred škole na Praputnjaku. Nazire se i izgradnja novog vodovodnog ogranka prema Hroljevu, gdje se radi na sportsko- rekreacijskom kompleksu. 


Dinamično je i u drugim bakarskim naseljima. Na Škrljevu je otvoren novi Vatrogasni dom, vrijedan 11 milijuna kuna, uređen je i dječji park u sklopu vrtića, čiji su kapaciteti prošireni za jednu skupinu, a u pripremi je izgradnja tlačnog cjevovoda.

Na Kukuljanovu se kraju privode radovi na novom dijelu groblja, a nastavlja se i uređenje parka prema Stameru. Na Podoli je u pripremi izgradnja novog kružnog toka, a čeka se građevinska dozvola za dogradnju Doma i natkrivanje boćališta.


Gradi se i diljem Industrijske zone. Uz nove objekte trenutno se radi i na izgradnji gotovo dva kilometra novih cesta sa svom potrebnom infrastrukturom, zahvaljujući kojima će više od tristo tisuća kvadrata novog zemljišta biti spremno za investitore.

Svoje objekte trenutno grade: Mömaks, Hrvatska pošta, JGL, Ferotehna, Manšped, a uskoro kreću i Elgrad, Volvo, Auto Hrvatska… U Zonu stiže i Pik, a u tijeku su pregovori s još desetak novih tvrtki. 


“S obzirom da smo protekle četiri godine u bakarsku zonu uložili preko 40 milijuna kuna i na taj način izgradnjom osvojili nova područja i do nedavno nepristupačne dijelove Zone imamo razlog da vjerujemo kako će već do prve polovice 2021. bakarski Proračun porasti za više desetaka milijuna kuna, a kad tome pridodamo i očekivana sredstva iz EU fondova kao i sredstva državnog Proračuna još jači gospodarski razvoj Grada Bakra je neupitan”, napominje bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić. 

Uskoro počinje uređenje parka Banj u Bakru, vrijedno više od milijun kuna. Već je krenula rekonstrukcija javne rasvjete u svim naseljima, “teška” 5,5 milijuna kuna. Na igralištu Borca izgradit će se novi objekt. 


Nakon što je riješena lokacijska u pripremi je građevinska dozvola za izgradnju kanalizacijskog sustava u Bakru s uređajem za pročišćavanjem i dugim ispustom. Kompletno će se obnoviti i vodovodna infrastruktura u starom gradu i duž Primorja. Početak radova očekuje se na jesen. Spomenuti treba i kako je na natječaj prijavljen projekt uređenja obale kod tunela i pontonskog valobrana dužine 120 metara.

“Bakar će u godinama koje su pred nama zasjati potpuno novim sjajem”, za kraj poručuje bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.