Bakar 1. srpanj 2019.

Bakar postaje gospodarsko središte Hrvatskog primorja

Bakar postaje gospodarsko središte Hrvatskog primorja

Nastavljaju se velike investicije u Industrijsku zonu Kukuljanovo. Europskih 10 milijuna kuna iskoristit će se za daljnji razvoj, koji će donijeti 12 novih poslovnih subjekata te kroz dvije godine otvoriti 250 novih radnih mjesta. 

Nakon velikih vlastitih ulaganja Grad Bakar je, unatoč visokom indeksu razvijenosti, iz europskih fondova uspio izvući maksimalnih 10 milijuna kuna i to za projekt “Gospodarsko središte Hrvatskog primorja”, koji obuhvaća izgradnju i opremanje dviju prometnica u Industrijskoj zoni Kukuljanovo. 

Osim izgradnje prometnica dugih 1100 i 350 metara projekt uključuje izgradnju odvodnje i vodovoda, javne rasvjete te ostalih potrebnih instalacija.

Novih 250 radnih mjesta

“Ta infrastruktura otvorit će oko 300 tisuća kvadrata novog zemljišta za buduće gospodarstvenike. Naša je obveza na tom prostoru osigurati dvanaest novih poduzeća, koja bi u naredne dvije godine trebala otvoriti 250 novih radnih mjesta. Mi smo uvjereni da ćemo u tome uspjeti jer već u ovom trenutku imamo ugovore s devet novih tvrtki koje dolaze u industrijsku zonu”, poručio je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.


U najveću i najopremljeniju poduzetničku zonu u Hrvatskoj dolaze: Von ripp, Riven, Frozen Food International, Distributivni centar Hrvatske pošte, Bertone, Mima, Log in, Mömax i HEP. Novu će halu graditi i Ferotehna, a svoje će kapacitete proširiti Manšped.

Uskoro nova ulaganja

U Industrijskoj zoni Kukuljanovo trenutno djeluje više od 4300 zaposlenih u više od 200 tvrtki, a novim će se ulaganjima Bakar potvrditi kao “Gospodarsko središte Hrvatskog primorja”.

Ukupna vrijednost projekta, koji bi trebao biti završen do kraja 2021. godine, iznosi 25.186.115,23 kuna, dok bespovratna sredstva iz europskih fondova iznose 9.961.949,35 kuna, odnosno pokrivaju 40 posto troškova. 

Nakon realizacije spomenutog projekta u planu je povezivanje tog područja s novim kružnim tokom, pokraj benzinske stanice Rijeka transa. Također i taj će se projekt kandidirati za sredstva iz europskih fondova. 

Proširenje vrtića na Škrljevu

A europskim sredstvima neće se financirati samo zona, već je tu i niz manjih projekata, među kojima se svakako ističe proširenje dječjeg vrtića na Škrljevu. 


“Raste broj stanovnika i broj novorođene djece, što nas definitivno veseli. No, zaključili smo da bi se kroz nekoliko godina mogao pojaviti problem kod upisa u jaslice. Iako na našem području imamo čak pet vrtića odlučili smo se ući u ovaj projekt kojim ćemo osigurati dodatan prostor za dvadesetak djece i otvoriti nova radna mjesta”, poručio je Tomislav Dundović, zamjenik bakarskog gradonačelnika.

Nova zona na Hreljinu

Projekt proširenja vrtića na Škrljevu, koji je vrijedan gotovo dva i pol milijuna kuna, bit će sufinanciran s čak 70 posto od strane europskih fondova. Radovi bi trebali početi uskoro, a završiti do rujna. Od ostalih projekata istaknuti treba i dječje igralište na Kukuljanovu te šetnicu u Bakru.

Za kraj spomenimo i da je u završnoj fazi i izgradnja rotora na Meji s pristupnom cestom budućoj poslovnoj zoni Glavičina na Hreljinu, koji se provodi u suradnji s resornim ministarstvom i Hrvatskim cestama.