Bakar 23. lipanj 2022. Klaudio Vrančić

Bakarska šetnica do pola zaljeva "puštena u promet"

Bakarska šetnica do pola zaljeva "puštena u promet"
Na novouređenoj obali, kod sjeveroistočnog kraja podmorskog tunela u Bakru, predstavljena atraktivna pontonska šetnica 

Bakarska šetnica do pola zaljeva danas je i službeno “puštena u promet”. Na konferenciji za medije predstavljen je projekt vrijedan 11,4 milijuna kuna, u sklopu kojeg je uređeno priobalno područje uz sjeveroistočni kraj podmorskog tunela u Bakru. A novu, 180 metara dugu šetnicu, osvijetljenu i opremljenu rukohvatima, čini osam pontonskih elemenata. 


U projekt “Uređenje priobalnog područja uz sjeveroistočni kraj podmorskog tunela u Bakru” Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uložilo 5 milijuna kuna, Grad Bakar osigurao je 6,1 milijun kuna, a Županijska lučka uprava Bakar- Kraljevica- Kostrena, u suradnji s Primorsko- goranskom županijom, 250 tisuća kuna.


“Emotivno sam vezan za Bakar jer sam ovdje išao u srednju školu i znam kako ja Bakar izgledao početkom devedesetih. Nakon Koksare i svih trauma koje je prošao danas je to  bitno drugačiji i ljepši grad i to zahvaljujući gradonačelniku i ljudima koji rade na razvoju Bakra. Projekt rekonstrukcije zapuštenog dijela obale s novom pontonskom šetnicom promijenio je vizuru Bakra. To je jedan u nizu projekata koje ministarstvo i Vlada RH provode na hrvatskoj obali. Trenutno su ta ulaganja negdje oko dvije milijarde kuna”, poručio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, najavivši daljnja ulaganja.


“Za Bakar je ovo značajan dan. U proteklih nekoliko mjeseci pokrenut je najveći investicijski ciklus u novijoj povijesti Bakra. Ulažemo ogromna sredstva i zahvalni smo na podršci Vladi RH i ministru Olegu Butkoviću. Ovo je prva faza uređenja našeg obalnog pojasa“, naglasio je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić, najavivši postavljanje pontona s druge strane obale, kao i novih vezova. Osvrnuo se i na kapitalni projekt izgradnje kanalizacijskog sustava, koji je u tijeku te najavio buduće projekte kako u Bakru tako i u Industrijskoj zoni, u koju kroz dvije godine dolazi dvadesetak novih tvrtki, a narednih godina, najavljuje, na Kukuljanovu će se otvoriti više od tisuću radnih mjesta. 


“Postavljanjem novog valobrana stvorili smo preduvjete da unutar akvatorija luke možemo projektirati i idejno riješiti i komunalne i dio nautičkih vezova postavljanjem novih valobrana. Nadam se i da ćemo ovaj predivan dio, koji je sada završen, uskoro oplemeniti poslovnom zgradom koja je jednim dijelom zamišljena kao poslovni prostor Županijske lučke uprave, a drugi bi se dao u koncesiju, možda za ugostiteljski objekt”, zaključila je Dijana Mihaljević, ravnateljica ŽLU Bakar- Kraljevica- Kostrena.