Bakar 3. listopad 2020.

Bakarska škola dizajna i ove godine pun pogodak

Bakarska škola dizajna i ove godine pun pogodak
"Bakarska škola dizajna “Ba- haus” 2020.” uz bogat je program i ove godine pobudila veliki interes Bakrana.

Početkom rujna, stručnim predavanjem člana Ruske akademije umjetnosti Dmitrija Čegodajeva- “Dizajn promotivnih materijala”, u  velikoj dvorani Doma kulture "Matija Mažić" u Bakru, otvorena je Bakarska škola vizualnog dizajna “Ba- haus”. 

"Bakarska škola dizajna “Ba- haus” 2020.”, u organizaciji jedne od najstarijih kulturno-umjetničkih udruga u Hrvatskoj- Kulturno umjetničke udruge “Sklad”, nastavak je projekta započetkog prošle godine, koji je naišao na velik interes stanovnika šire okolice Bakra. 


U aktivnostima škole “Ba- haus” sudjelovalo je više od 350 ljudi. I ove godine, uzimajući u obzir ograničenja uzrokovana epidemiološkim mjerama, interes znatno nadmašuje sva naša očekivanja. Opravdali smo povjerenje Ministarstva kulture RH koje financira ovaj projekt te još jednom potvrditi da u Bakru postoji potencijal za daljnji nastavak ovog odličnog festivala dizajna”, rekla je predsjednica KUU "Sklad" Dunja Vladislović.

Na predavanju su brojni ljubitelji dizajna naučili mnogo zanimljivih činjenica o povjesti promotivnih materijala, o plakatima, letcima, afišima i posterima te naravno kako stvoriti promotivne materijale u  skladu sa strogim zakonima struke.

Poznati povjesničar umjetnosti, profesor Teodor de Canziani u rujnu je prezentirao polaznicama škole svoje stručno predavanje "Moderan dizajn u  povijesnoj  jezgri". Ova je tema vrlo relevantna za stanovnike Bakra, jer većina njih živi u povijesnih zgradama.


Polaznici škole saznali su kako se odnos prema očuvanju povijesnih i kulturnih spomenika mijenjao tijekom stoljeća te koliko se staro i novo kombinira u povijesnoj jezgri. Posebno je bilo zanimljivo pitanje ravnoteže između očuvanja povijesnih zgrada i poštivanja normi suvremenog života.

U sklopu ovogodišnjeg “Ba-hausa", pod vodstvom poznatog bakarskog fotografa Miljenka Šegulje, bila je organizirana i radionica "Izrade i obrade fotografija”. U prostoriji KUU "Sklad", fotografi amateri naučili su mnogo o tajnama umjetnosti fotografije te dobili pregršt važnih i korisnih informacija potrebnih za poboljšanje profesionalnih vještina.


U drugoj polovici rujna krenula je s radom dječja radionica grafičkog dizajna u okviru koje je 18 mladih dizajnera iz Bakra, Krasice i Škrljeva pod stručnim vodstvom profesorice Barbare Argentin Štiglić učilo o osnovama, ali i tajnama grafičkog dizajna te kako svoju ideju i viziju pretvoriti u stvarnost. Ove godine djeca su osmislila i napravila plakate za smotru spotova "U skladu s prirodom”, koja se održala 27. rujna u Domu kulture "Matija Mažić" u Bakru gdje su mladi kreativci predstavili svoje radove i dobili diplome.

Bakarska škola vizualnog dizajna “Ba- haus 2020.” završila je 26. rujna stručnim predavanjem poznatog akademskog slikara Roberta Mijalića- "Restauracija i konzervacija vitraja u crkvama Bakarskog dekanata". Iz priče izvrsnog majstora vitraja  i restauratora s velikim iskustvom polaznici škole Bakrani su doznali puno zanimljivih podataka o staklenim ukrasima Župnih crkava u Bakru, Sv. Kuzmu, Škrljevu i Krasici.


Kao i prethodne godine “Ba- haus" je pobudio interes širokog spektra publike različite životne dobi s područja grada Bakra, ali i šire okolice, pa zaista možemo reći da je ostvaren osnovni cilj bakarske škole dizajna- podizanje svijesti i ozbiljniji stav javnosti, lokalnog stanovništva i lokalnih samouprava prema vizualnom identitetu svoga grada.

Foto: M. Šegulja