Bakar 18. prosinac 2020.

Bakarski osnovnoškolci poručili: “Platno IN plastika OUT”

Bakarski osnovnoškolci poručili: “Platno IN plastika OUT”
Uoči Dana protiv plastičnih vrećica, koji se obilježava 19. prosinca, učenici od 1. do 4. razreda Osnovne škole Bakar predstavili su ekološki projekt kojeg su realizirali tijekom prvog polugodišta. 

“Platno IN plastika OUT” naziv je projekta koji je osmislila učiteljica Alma Hess uz podršku ravnatelja Škole Tomislava Uzelca- Šćirana i pomoć knjižničarke Paule Mikeli. Cilj ovog projekta je osvijestiti javnost o važnosti uporabe platnenih vrećica umjesto plastičnih vrećica, a provodio se u sklopu eTwinning platforme i projekta “Živimo zeleno”.


Učenici su napravili prigodne platnene vrećice koje su oslikali motivima Grada Bakra. Na svakoj vrećici napisali su ekološku poruku koja nas potiče na važnost izbjegavanja plastike u svakodnevnom životu. Učenici 4. razreda  ne žele gledati kako se plastične vrećice na vjetru “šetaju” ulicama grada, pa su istražili koliko je vremena potrebno da se neke materije razgrade u prirodi. Svoj istraživački rad predstavili su u školi, te su ostale učenike upoznali s ekološkim činjenicama koje do sada nisu znali. Učenici su odlučili da će od sada sve što kupe nositi u platnenim vrećicama, ruksacima i torbama kako bi pridonijeli očuvanju okoliša.


Najzabavniji trenutak ovog druženja bila je modna revija. Školski hodnici nakratko su se pretvorili u modnu pistu na kojoj su učenici pokazali platnene torbe različitih modela, a stručni žiri ocijenio je male manekene.

Na ovaj način učenici su zasigurno doprinijeli štedljivijoj uporabi plastičnih vrećica dok se ne donese odgovorna odluka o njihovoj zabrani, te su svojim ekološkim razmišljanjima na pravi način prenijeli poruku da je u njihovom Bakru “Platno IN plastika OUT”.


Prezentacija ekološkog projekta “Platno IN plastika OUT” održana je na ulazu u školsku zgradu uz poštivanje epidemioloških mjera. Ovaj hvalevrijedan projekt podržala je naftna kompanija INA koja već nekoliko godina ostvaruje kvalitetnu suradnju s Osnovnom školom Bakar.