Bakar 27. studeni 2023. A.Hess

Bakarskoj osnovnoškolki Marini prestižno priznanje

 Bakarskoj osnovnoškolki Marini prestižno priznanje
Za hrabrost, humano djelovanje i ustrajnost tijekom liječenja bolesnog brata nagrađena je učenica 3. razreda OŠ Bakar Marina Alaburić

Svakog studenog povodom Svjetskog dana djece dodjeljuje se godišnje priznanje “Imperial” za sudjelovanje učenika u humanitarnim projektima. OŠ Bakar i Elektroindustrijska i obrtnička škola ovogodišnji su dobitnici prestižne nagrade koja predstavlja jedinstveno priznanje u Republici Hrvatskoj. Svečana dodjela priznanja i nagrada održana je u Dubrovniku u hotelu Hilton Imperial. Uz nazočnost izaslanika potpredsjednika Vlade RH i gradonačelnika Grada Dubrovnika svečanosti su prisustvovali dobitnici nagrada, njihove mentorice i ravnatelj OŠ Bakar Tomislav Uzelac-Šćiran.


Za hrabrost, humano djelovanje i ustrajnost tijekom liječenja bolesnog brata nagrađena je učenica 3. razreda OŠ Bakar Marina Alaburić koju je na javni poziv prijavila i predložila njena učiteljica Alma Hess. U svaku svoju humanu gestu Marina je utkala puno dobrote, nježnosti i odlučnosti u želji da pomogne i učini dobro djelo. Pokazala je odvažnost, srčanost i nesebično pomaganje, a cijeli primorski kraj potaknula je na val dobrote koji su svojim idejama zakotrljali Igor i Anamarija Kezić. Grad Bakar i Turistička zajednica Grada Bakra podržali su sve humanitarne aktivnosti, a uključile su se i brojne udruge, društva, vrtići, škole, župe…Pružena je moralna, financijska i ljudska pomoć, a Marina je sve povezala duhom zajedništva, vjere i nade. Zajedničkim primjerom pokazalo se da teret života može biti lakši kada se dijeli s ljudima velikoga srca. Marina je u svima pobudila vjeru u ljudsku dobrotu i pozitivno je utjecala na svoje sugrađane kako bi istinski slijedili primjer dobrote.


“Izuzetno smo ponosni na ovu nagradu. Osnovna škola Bakar oduvijek je sudjelovala u brojnim humanitarnim akcijama sa željom da učenici, pomažući drugima razvijaju svoje pozitivne osobine i rastu u vrlinama. O pojmu humanosti često govorimo u našim učionicama, a učenike potičemo na činjenje dobrih djela, razvijamo poželjne osobine ljudskosti i humane vrednote”, ističe ravnatelj OŠ Bakar.


Učenici Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka Marko i Luka Bosančić također su dobili ovu hvalevrijednu nagradu. Svojim su radom i zalaganjem pridonijeli poboljšanju života najranjivije društvene skupine, djece žrtava obiteljskog nasilja. Stečena strukovna znanja Marko i Luka povezali su s humanitarnim djelovanjem usmjerenim na Dom za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja sv. Ana u Rijeci. Kao maturanti 3.d razreda za svoj maturalni rad odabrali su ugradnju senzornih elemenata u sobu za igru djece štićenika Doma sv. Ana. Namjera im je bila štićenicima Doma osigurati kvalitetno mjesto za igru, provođenje slobodnog vremena i zabavu. Učenici su sve aktivnosti oko ugradnje odradili s velikim zalaganjem, posvećenošću i nadahnućem, zadovoljni što su stečena strukovna znanja i vještine mogli oplemeniti i nesebičnim humanitarnim djelovanjem. Učenike je na javni poziv prijavila voditeljica projekta i vjeroučiteljica Marijana Medanić.

Za ovo iznimno priznanje obje škole dobile su i službenu čestitku Primorsko-goranske županije i Grada Bakra.