Bakar 14. prosinac 2022. K.V.

Bakrani svoju čakavštinu čuvaju kroz projekt “Ča da?”

Bakrani svoju čakavštinu čuvaju kroz projekt “Ča da?”
Ove je godine objavljeno čak deset kratkih dokumentarnih filmova, kao i glazbeni spotovi

Kroz projekt “Ča da?”, kojeg podupiru Ministarstvo kulture i medija te Grad Bakar, Bakrani već drugu godinu rade na očuvanju bakarske čakavštine. 

“Cilj ovog edukativnoga projekta je prijenos znanja bakarske čakavštine sa starijih generacija na mlade. Te očuvanje bakarske čakavštine kao kulturne baštine i sprečavanje njezinog potpunog izumiranja. Ove godine pri izboru tema za naše filmove više pažnje posvetili smo radu institucija civilnog društva: radu s djecom, djelovanju dobrovoljnog vatrogasnog društva, razvoju kulturnog amaterizma. Time smo htjeli pokazati da bakarske čakavštine nije umrla, da nju se koristi u svakodnevnom životu, što znači da ona ima budućnost. Još jedna plemenita zadaća projekta je zauvijek sačuvati ne samo u sjećanju nego i na ekranu naše stare: njihova lica, njihove glasove i njihove priče”, poručuje Dunja Vladislović, predsjednica Kulturno umjetničke udruge Sklad, koja stoji iza hvalevrijednog projekta. 
 
Ove je godine snimljeno, objavljeno i pohranjene je deset kratkih dokumentarnih filmova te dodatno glazbeni spotovi- bakarski tradicionalni napjevi “Lipe su Bakarke” i “Naranča”. Također, u sklopu projekta održana je izložba poznatog bakarskog fotografa Miljenka Šegulje “Ča je ča”.

Sve bakarske filmove možete pronaći na YouTube kanalu KUU Sklad