Bakar 26. lipanj 2020.

“Bakrom na vrhu” večeras počinje Margaretino leto

“Bakrom na vrhu” večeras počinje Margaretino leto
Jake baštinske snage Bakarskog kraja, nakon završenog tečaja za interpretacijske vodiče, ujedinile su se u osmišljavanju ture kojom će posjetitelje “Šetnje kroz povijest” provesti kroz slavnu bakarsku povijesti i dovesti do njezine najsnažnije i rijetkima znane priče.

Margaretino leto zbog novonastalih okolnosti donosi mnoge promjene i više programa za manje grupe posjetitelja na otvorenom prostoru. Prvi takav je današnja šetnja kroz povijest Bakra u izvedbi sedmero baštinskih profesionalaca Bakarskog kraja; Jadranke Ajvaz, Tajane Frančišković, Ivone Miloš i Marije Rađa s Praputnjaka, Natalije Raucher sa Škrljeva te Bore Štrbca i Sonje Jelušić Marić iz Bakra.

Nakon što su dvije godine priče iz bakarske prošlosti interpretirale gošće iz Zagreba Iva Silla i Marjeta Trkman Kravar, ove godine će to učiniti domaći vodiči interpretatori koji su uspješno završili tečaj za interpretacijske vodiče polovicom lipnja održan u Bakru.


Svoja znanja i vještine vezane uz baštinu koje su nadogradili na tečaju iskoristili su kako bi zajedničkim snagama osmislili interpretacijsku šetnju pod nazivom “Bakar na vrhu” u kojoj će svaki vodič interpretator ispričati po jednu, srcu mu dragu, priču iz bogate i slavne bakarske prošlosti. Svi će interpretatori biti obučeni u majice koje je za tu prigodu, baš kao i plakat, dizajnirala jedna od vodiča i predsjednica udruge “Praputnjak- kulturni krajolik” Ivona Miloš.

Nizat će se tako zanimljive priče o Frankopanskom kaštelu, pučkoj školi, Turskoj i Rimskoj kući, crkvi sv. Andrije ap. i katakombama koje će posjetitelje dovesti do najsnažnije, najvažnije i najdirljivije i samo rijetkim znane priče bakarske povijesti. Nju će ispričati direktorica TZ Grada Bakra, Sonja Jelušić Marić koja će također svoje raskošne haljine koje nosi u Šetnjama kroz povijest zamijeniti plavom majicom vodiča interpretatora Baštinskog kraja.


Nakon ture, posjetitelji će imati prilike degustirati bakarski baškot, staru Bakarsku vodicu i slasnu Bakarsku tortu. Pridružite im se u petak u 19:00 s polaskom ispred Banskih vrata  i dopustite vašim vodičima da vam pokažu kako njihova srca vide i doživljavaju Bakar, a nakon svečanog otvorenja u 21:30 uživajte u nastupu klape Vinčace u 22:00 ispred Kaštela.