Bakar 4. rujan 2021.

Berba u fascinantnom vinogradu uvod u zanimljivu večer

Berba u fascinantnom vinogradu uvod u zanimljivu večer

"Trgadba grožđa u vinogradu Takala" jutros je okupila dvadesetak sudionika, koji su na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Riječkom prstenu spojili ugodno i korisno. Berba je bila sjajan uvod u večerašnja predavanja, koja će na Praputnjaku, u sklopu “Krajolika budućnosti”, održati Josip Luzer i Zlatko Antić.

Dvadesetak okupljenih jutros je bralo grožđe u fascinantnom vinogradu Takala, na strmim padinama, uživajući u najljepšem pogledu na Bakarski zaljev. "Trgadba grožđa u vinogradu Takala” dio je programa ovogodišnjih “Krajolika budućnosti”, što ih organizira udruga Praputnjak- kulturni krajolik. 


“Krajolicima budućnosti propitkujemo lokalne vrijednosti kroz predavanja, ali i druge interaktivne programe. Ove godine u programu je i trgadba grožđa. Bakarske prezidi, konkretno lokalitet Takala, prvi su kulturni krajolik zaštićen u Hrvatskoj. Takala je veliki ponos Praputnjaka i Bakarskog kraja. Poznat je i po Bakarskoj vodici, za koju danas beremo grožđe, a koju će proizvoditi Poljoprivredna zadruga Dolčina Praputnjak”, ističe predsjednica udruge Ivona Miloš.


“Prezidi datiraju još iz vremena carice Marije Terezije, a proizvodnja Bakarske vodice je tradicija našeg kraja. Nekada se od Bakra do Bakarca bralo 40 vagona grožđa, a danas očekujemo oko tonu i pol, od čega ćemo proizvesti do 800 litara autentične Bakarske vodice”, rekao je Tomislav Vičević, upravitelj Poljoprivredne zadruge Dolčina.


Hvalevrijedno događanje “Krajolici budućnosti” započelo je još jučer predavanjima “Pridnene zajednice akvatorija Riječkog zaljeva” Milvane Arko Pijevac i “Vodni odnosi na prostoru zaleđa Bakarskog zaljeva” Gracije Mičetić. 


Večeras od 19:30, ispred Područne škole Praputnjak, bit će održana još dva predavanja- “Kako su neki bakarski i bakarački toponimi dobili svoja imena” Josipa Luzera i “Proces izrade pjenušca, autohtone Bakarske vodice- po starinski” Zlatka Antića.