Bakar 3. rujan 2020.

Bogatim programom predstavlja se susjedstvo Praputnjak

Bogatim programom predstavlja se susjedstvo Praputnjak
U susjedstvu Praputnjak, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, danas i sutra održat će se Dani susjedstva pod nazivom “Praputnjak- kulturni krajolik”.

Program susjedstva Praputnjak sadržava nekoliko elemenata, a svaki od njih dotiče se nekog aspekta života zajednice kroz vrijeme: Krajolici budućnosti uključuju predavanja, gostovanja, razmjene i suradnje, “Pomalo i po kraju” interpretacijska je šetnja krajolikom Praputnjaka uz umjetnički program, u programu Dnevni boravak susjedstva Praputnjak posjetitelje očekuje predstavljanje europskog susjedstva iz Nizozemske i izložba uoči 155. godina rada Područne škole Praputnjak, uz neizostavne balote po starinski.

Pčele, šišmiši, leptiri i Gradina

Dani susjedstva Praputnjak počet će danas, 3. rujna u dvorištu Područne škole Praputnjak, u 19:30, predavanjima pod nazivom Krajolici budućnosti, koji već treću godinu za redom, u suradnji Udruge Praputnjak- kulturni krajolik i nizozemskih partnera Satellietgroep, okuplja razne stručnjake te domaću i širu publiku u razgovorima oko kulturnog krajolika, prirode, baštine, tradicije i gastronomije kao vrijednostima i potencijalima kulture življenja.


Ovoga puta u sklopu Krajolika budućnosti Jelena Babić, iz Udruge Hyla iz Zagreba održat će predavanje Pčele, šišmiši, leptiri- oprašivač, a Ranko Starac, arheolog i kustos arheološkog odjela Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka pričat će o Gradini kod Praputnjaka u kontekstu prapovijesnih staništa između Rijeke i Crikvenice

Šetnja kroz Takale, izložba i balote

Program Praputnjak- kulturni krajolik nastavlja se sutra, 4. rujna u 18 sati u vinogradu Takala- Bakarske prezidi, iznad Bakarskog zaljeva, svečanim otvorenjem u kojem sudjeluju predstavnici Udruge Praputnjak- kulturni krajolik, Grada Bakra, PGŽ- a, Grada Rijeke i Rijeke 2020.


U 18.30 sati slijedi “Pomalo i po kraju”, interpretacijska šetnja krajolikom Praputnjaka, kojom će se posjetiteljima predstaviti rad na očuvanju baštine kroz povijesnu i prirodnu pozadinu nastanka prvog zaštićenog kulturnog krajolika u RH- Takala i cijelih Bakarskih prezida. U društvu vila čestitica šetači će se uputiti od Takala u krašku dolinu Dolčinu, posjetiti jedno od starih zaseoka Praputnjaka i zastati putem uz lokvu i studenac. Vođeni pjesmom i poezijom, prema Domu kulture Praputnjak, gdje će se održavati večernji dio programa.

U dvorištu Doma kulture Praputnjak od 20 sati, u sklopu programa Dnevni boravak, bit će predstavljeno europsko susjedstvo Praputnjaka-  Stichting Bewegend Beeld iz Nizozemske. Na istom mjestu, u Domu kulture Praputnjak, bit će predstavljen i izložak knjige Europe- contours culturels, autora Antona Zakarije prema kojoj se razvila ideja projekta Praputnjak- kulturni krajolik.


Svi posjetitelji u Domu kulture Praputnjak moći će razgledati i izložbu uoči 155. godina rada Područne škole Praputnjak. Velikim trudom i angažmanom bivših školaraca sakupljen je impresivan presjek memorabilija generacija koje su pohodile školu, pa su tako izložene fotografije- od najstarijih, iz 1930.- ih godina, do onih današnjih. S priloženim popisima polaznika, fotografije plijene pažnju i podsjećaju na tople školske dane, na zaboravljene stare prijatelje i mještane.

Tijekom večeri, na istom mjestu predstavit će se lokalne udruge i OPG- ovi: Poljoprivredna zadruga Dolčina Praputnjak, Etno udruga Težakinje i težaki z Praputnjaka, Dječji pjevački zbor Praputnjarski slavići, KDU Praputnjak, Udruženje umirovljenika Grada Bakra- podružnica Praputnjak, Mesopustari Praputnjak, Lovačko društvo Tuhobić- podružnica Praputnjak, Udruga inovatora Šterika, KUU Sklad iz Bakra, Mažoretkinje Grada Bakra i Gradska straža Bakar.


Domaćini kažu kako druženje u krugu Doma kulture ne bi bilo potpuno bez odlaska na Jog, bez partije balot po starinski, pa zainteresirane tijekom večeri očekuje i ovaj tradicionalno muški sport, koji je u Praputnjaku petkom nezaobilazna zabava. Sa sve većim interesom žena za ovu finu disciplinu odmjeravanja, sva je publika pozvana okušati svoju sreću i tehniku boćanja.

Druženje uz domjenak

Nositelj inicijative susjedstva Praputnjak je Udruga Praputnjak- kulturni krajolik, dok je njihovo europsko susjedstvo organizacija Stichting Bewegend Beeld iz nizozemskog Rotterdama.


Partner u provedbi programa je Grad Bakar, a velike zahvale za samu realizaciju idu Poljoprivrednoj zadruzi Dolčina Praputnjak, Etno udruzi Težakinje i težaki z Praputnjaka, Dječjem pjevačkom zboru Praputnjarski slavići, KDU Praputnjak, Udruženju umirovljenika Grada Bakra- podružnica Praputnjak, Mesopustarima Praputnjak, Lovačkom društvu Tuhobić- podružnica Praputnjak, Udruzi inovatora Šterika, KUU Sklad iz Bakra, Mažoretkinjama Grada Bakra, Gradskoj straži Bakar, Osnovnoj školi Hreljin- Područnoj školi Praputnjak, Ranku Starcu i Udruzi Hyla iz Zagreba.