Bakar 7. kolovoz 2022. D.V., K.Z.M., foto: M.Šegulja

Dan pobjede i rođendan Sklada uz koncert za pamćenje

Dan pobjede i rođendan Sklada uz koncert za pamćenje
Brojni posjetitelji mogli su uživati u prekrasnoj glazbi u izvedbi izvrsnih hrvatskih opernih pjevača

Fantastična subotnja večer u Bakru! Koncertna izvedba odabranih prizora iz opere “Nikola Šubić Zrinjski”, Ivana pl. Zajca u autentičnom ambijentu bakarskoga kaštela, na najljepšoj i za ovaj koncert najprimjerenijoj pozornici, nikoga nije ostavila ravnodušnim- ni publiku, ni izvođače. Kulturno- umjetnička udruga Sklad je, samim odabirom Zajčeva znamenitoga djela, prihvatila veliki izazov i uspješno organizirala događaj koji dostojno slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, ali i svoju 145. obljetnicu.


Brojni posjetitelji zauzeli su sva raspoloživa mjesta, zidiće i klupice koje je nudio pitoreskni trg ispred kaštela. U opuštenom, ali svečanom ozračju, uz poneki snažni nalet bure, mogli su uživati u prekrasnoj glazbi u izvedbi izvrsnih hrvatskih opernih pjevača: Roberta Kolara u naslovnoj ulozi Nikole Šubića Zrinjskog, nacionalne prvakinje, Kristine Kolar u ulozi njegove žene Eve, Vanje Zelčić u ulozi Jelene i Marka Fortunata u ulozi Juranića, Jeleninog zaručnika. Ovom vrhunskom solističkom timu pridružio se i Ženski zbor Sklad, a program je korepetirao maestro Igor Vlajnić, koji je pripremio siže cjelokupne radnje opere radi povezivanja arija u cjelinu, a čitali su ga Dunja Sabljar i Mladen Cvijanović. Veliki pljesak i brojne pohvale najbolji su pokazatelji zadovoljstva publike s izvrsnom izvedbom riječkih umjetnika, ali i dokaz da ovakav projekt ima potencijal postati tradicijom našega Bakra.


Predsjednica KUU Sklad, Dunja Vladislović, vodila je program, a prigodnim riječima i čestitkama obratili su se gradonačelnik Grada Bakra i saborski zastupnik Tomislav Klarić i u ime župana PGŽ Zlatka Komadine, predsjednik Kulturnoga vijeća PGŽ Igor Vlajnić.

Herojstvom, domoljubljem i ponosom prožeta je svaka arija opere, a posebno stih koji Zrinjski zapjeva u finalu opere: “Za Domovinu mrjeti kolika slast, prot dušmaninu, mora on, mora past”, naglašava značaj i važnost Dana pobjede i Dana hrvatskih branitelje. Ovim veličanstvenim koncertom odajemo počast svim hrvatskim braniteljima i onima koji su položili svoj život za domovinu, ostvarivši vjekovni san o samostalnosti Hrvatske i svima koji ju danas nesebično grade i vole.


U realizaciji ovoga projekta, uz KUU Sklad, sudjelovali su: Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Grada Bakra, Gradska straža Bakar, Udruga Bakarska žena, Udruga Bakarska gospoda i kapitani, Dobrovoljno vatrogasno društvo Bakar, a financijsku podršku pružili su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Bakar i TZG Bakra.