Bakar 14. srpanj 2017.

Desmiru Široli nagrada za životno djelo

Desmiru Široli nagrada za životno djelo
U najsvečanijem dijelu večerašnje svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Bakra bivšem gradonačelniku Desmiru Široli dodijeljena je nagrada Grada Bakra za životno djelo. Svečanoj sjednici prisustvovali su brojni uzvanici predvođeni ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem.

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Bakra, u domu kulture Matija Mažić, obilježen je Dan Grada. Tradicionalno bila je to idealna prigoda za osvrt na proteklih godinu dana.

“Želimo da Bakar bude ono što je stoljećima bio- centar hrvatskog primorja, pokretač razvoja čitavog našeg kraja. Industrijska zona, koju smo naslijedili, je bila zamrla sa svega nekoliko gospodarski subjekata. Sada se prostire na površini od 500 hektara, ima ukupno 191 poslovni subjekt i preko 4 tisuće zaposlenih. Trenutno su u izgradnji 33 nova poslovna subjekta. Dnevno kroz našu industrijsku zonu prođe između 15 i 16 tisuća vozila. Novim urbanističkim planom zonu smo dodatno proširili. U ovom trenutku imamo preko 800 milijuna kuna investicija,” u uvodnom je govoru istaknuo bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.

Tisuću novih radnih mjesta u zoni

Industrijska zona na Kukuljanovu i u budućnosti će se nastaviti razvijati i rasti, što će posebno razveseliti sve koji traže posao.

“Pregovaramo s nizom novih poslovnih subjekata. Želimo narednih godina stvoriti uvjete za još tisuću radnih mjesta. Imamo gotovu projektnu dokumentaciju za preko 4 i pol kilometara nove infrastrukture, imamo oko 200 tisuća kvadrata zemljišta koje planiramo staviti u funkciju kroz naredne četiri godine. Ravnamo nove platoe. Ulaganja u zonu su ogromna. Samo ove godine smo od privatnih vlasnika otkupili 38 tisuća kvadrata zemljišta, a naš zahtjev je u Ministarstvu državne imovine za još 316 tisuća kvadrata. Iako imamo samo 8 tisuća stanovnika, a u zoni je već više od 4 tisuće radnih mjesta, ne razmišljamo samo o Bakru već i o okolnim općinama i gradovima,” poručio je Klarić.
 
Samostalno u izgradnju nove dvorane na Hreljinu

No, u Bakru se ne radi samo u Industrijskoj zoni. Grad provodi jak socijalni program, a briga za najugroženije je prioritet. Osiguran je tako besplatni prijevoz autobusima Gradskog komunalnog društva “Dobra”, zdravstveni pregledi, besplatni udžbenici…

“Imamo pet dječjih vrtića, dva smo izgradili nova, a imamo i pripremljenu dokumentaciju za još jedan na Kukuljanovu i Škrljevu. Ako se pokaže potreba krenut ćemo u realizaciju. Imamo dvije osnovne, pet područnih i jednu srednju školu, 63 sportske udruge, vatrogasnu zajednicu i četiri društva koja su izvrsno opremljena. Održavamo 130 kilometara nerazvrstanih cesta i brinemo o obnovi sakralnih objekata na području Bakra. Uredili smo dječje igralište i park u Bakru. Jedan od naših najvećih kapitalnih projekata je školska dvorana na Hreljinu. Odlučili smo da više nećemo čekati županiju, riješili smo dokumentaciju, osigurali svih 18 milijuna kuna i krenuli u izgradnju dvorane i novih učionica kojima ćemo omogućiti rad u jednoj smjeni. Uredili smo i dio doma kulture na Hreljinu. Na Krasici nismo mogli riješiti pitanje vlasništva objekta pa smo kupili ruševnu zgradu pored doma, obnovili je u cijelosti. Sad je riješen i prostor doma pa smo krenuli u obnovu. U tijeku je investicija u širenje groblja na Krasici, a obnavljamo i sportske terene. U narednom periodu realizirat ćemo i novi vatrogasni dom za DVD Škrljevo,” poručio je bakarski gradonačelnik, nabrojavši još niz aktualnih projekata u bakarskim naseljima.

Počinje rješavanje problema kanalizacije

Zahvaljujući prvenstveno Turističkoj zajednici grada Bakra i brojnim manifestacija sve bolji su i turistički rezultati, a spomenuti svakako treba i sjajne sportske rezultate.

Što se budućnosti u samom Bakru tiče Klarić je naglasio kako je marina u planovima, a prioritet je plato bivše Koksare na kojem bi trebala niknuti nova poslovna zona, a osvrnuo se i na niz problema, prvenstveno ekoloških.

“Preduvjet ostanka luke za rasute terete je modernizacija i nova infrastruktura, u protivnome ona nema što tražiti u Bakru. Problem kanalizacije Grad ne može riješiti sam, ovisni smo o VIK-u. No, u ovom trenutku odlučili smo sami krenuti u projekt jer njih više ne možemo čekati. Idemo u projektiranje kolektora s uređajem za pročišćavanje na platou Koksare i to ćemo realizirati,” poručio je Klarić na kraju naglasivši kako je u Gradskoj upravi zaposleno samo 26 osoba, koje brinu o svemu navedenom.
 
Brojni čestitari

Okupljene je na samom početku pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Grada Bakra Milan Rončević, koji se zahvalio svim djelatnicima Grada i bakarskim udrugama.

Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Bakra prisustvovali su brojni uzvanici predvođeni ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, koji je izrazio zadovoljstvo Bakrom te čestitao svim djelatnicima zbog kojih je Bakar jedan od najuspješnijih hrvatskih gradova s jednom od najuspješnijih poduzetničkih zona. Na samom kraju ministar je obećao potporu Bakru u svim projektima, naglasivši kako je modernizacija bakarske luke jedna od zadaća Luke Rijeka.

Okupljene je pozdravio i zamjenik primorsko- goranskog župana Marko Boras Mandić, a sjednici su prisustvovali i saborski zastupnici te predstavnici brojih gradova i općina, Hrvatske ratne mornarice i policije.
 
Nagrade laureatima

U najsvečanijem dijelu večeri dodijeljene su gradske nagrade, priznanja i zahvalnice. Prigodne poklone dobili su učenici generacije Luka Pirić, Jan Pelić i Matija Rakočević, a zahvalnice Grada Bakra uručene su Nenadu Petroniju, Ratimiru Gudelju, Josipu Jalšovcu, Smiljki Vulinović, Emanueli Mutnjaković, Željku Domitroviću, Sanjinu Mijaljeviću i Manolitu Plešeu.

Nagrada Grada Bakra za životno djelo dodjeljena je bivšem bakarskom gradonačelniku Desmiru Široli.
 
Desmir Širola

Život i stvaralački opus Desmira Širole neraskidivo su povezani s Bakrom. Od rane je mladosti prisutan i aktivan u bakarskim sportskim i kulturno- umjetničkim društvima. U zrelijoj se životnoj dobi istaknuo na području obrazovanja, sudjeluje u radu mnogih društava, a kao književnik je dao veliki doprinos bakarskoj baštini. Angažiran je kroz društveno politički rad, bio je predsjednik Gradskog vijeća i bakarski gradonačelnik.