Bakar 16. travanj 2024. Klaudio Vrančić

Etno kuća Marohnić na Hreljinu bit će puno više od muzeja

Etno kuća Marohnić na Hreljinu bit će puno više od muzeja
Predstavljanjem idejnog rješenja muzeološkog postava Etno kuće Marohnić na Hreljinu počelo obilježavanje Jurjeve 2024.

Etno kuća Marohnić na Hreljinu bit će puno više od muzeja. Zaključak je to koji se nameće nakon jučerašnje prezentacije idejnog rješenja muzeološkog postava, kojeg su u dvorištu Kuće predstavili Marko Barišić i Mirna Vulin iz tvrtke Republic d.o.o.


“Kuća je zamišljena kao objekt u spomen na baštinu Josipa Marohnića, kao najpoznatijeg hrvatskog iseljenika. Likovni postav je jedan skup multimedijalnih, softverskih, dizajnerskih i grafičkih rješenja. Pokazat će Marohnićev život, put u Ameriku, ali i njegovu ostavštinu i rad u samom SAD-u, kako je pomagao iseljenicima i istaknuo se kao jedan od vodećih ljudi Hrvatske bratske zajednice. Prvi kat će biti muzejskog tipa, interaktivan, prožet multimedijalnim rješenjima itd. Suteren je namijenjen lokalnoj zajednici, za primjerice radionice, izložbe, suvenirnicu…”, pojasnila je Vulin.


Uz atraktivne buduće sadržaje, šibenska tvrtka predstavila je i kreativna idejna rješenja za logo Etno kuće Marohnić, kao i buduće suvenire koji bi s Hreljina, baš poput Josipa Marohnića, uskoro mogli "krenuti u svijet".


Brojne su okupljene pozdravili predsjednica Vijeća mjesnog odbora Hreljin Marta Živko, predstavivši bogat program ovogodišnje Jurjeve, kao i bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić, koji je istaknuo kako će Marohnićeva kuća predstavljati našu bogatu povijest, a bit će posvećena svim našim ljudima koji su otišli trbuhom za kruhom.


Podsjetimo, Grad Bakar je još krajem 2022. završio izgradnju Etno kuće, a protekle je godine postavljena i nadstrešnica u dvorištu, gdje je lani otkrivena i bista Josipa Marohnića, najpoznatijeg hrvatskog iseljenika.


Nakon završetka prezentacije recitacijama su oduševili hreljinski osnovnoškolci, a okupljeni su mogli razgledati i izložbu “Nigdanje delo i naši delavci”, Udruge umirovljenika Hreljin, kao i sajam rukotvorina te uživati u “Jurjevskoj galetici”.


Bogat program ovogodišnje Jurjeve, koja će potrajati sve do 27. travnja, pogledajte na LINKU