Bakar 20. ožujak 2017.

Na Kukuljanovu uskoro 22 nova poslovna objekta

Na Kukuljanovu uskoro 22 nova poslovna objekta
U ovom trenutku su na području Industrijske zone 22 nova poslovna subjekta, vrijedna oko 800 milijuna kuna, od kojih je njih 7 već krenulo s izgradnjom svojih pogona. 

Bageri se na Kukuljanovu ne gase. Unatoč velikom broju tvrtki i gradilišta na području Industrijske zone u pripremni su nove investicije, a potražnja za zemljištem u zoni ne jenjava, istaknuo je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić na “Poslovnom uzletu”, edukaciji za male i srednje poduzetnike održanom danas u Industrijskoj zoni.

“Ono što nas posebno veseli je što su već vidljivi poslovni objekti proizvodnog pogona: Euromodula, Kaltenberga, Orada Adriatica, Adria čelika, uskoro kreće s izgradnjom tvrtka Montcommerce… Veseli i što u ovom trenutku imamo pisma namjere sa zahtjevom za dodatnih više od 68 tisuća metara kvadratnih novog zemljišta, za koje su zainteresirani domaći i strani investitori,” rekao je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.

Uz spomenute nove objekte u Industrijskoj zoni grade: Brtvaplast, MEP, Signallinea, Ralu logistika, Luka (novi skladisni kompleksi), Hrvatska pošta (glavni distributivni centar), Kimi Comerce, PK, Vargon (jos jedan pogon), Plodine (glavni distributivni centar ), Strabag, GP Krk, Mansped, Dometex, Riven i Galija, a u najavi su i dva strana poslovna subjekta, koji su nedavno dostavili pisma namjere, a s kojima se jos pregovara.

Uskoro devet manjih platoa za manje poduzetnike

Novi je cilj omogućiti poslovne prostore za manje poduzetnike, obrtnike. U tu se svrhu krenulo u investiciju tešku 6 milijuna kuna. Priprema se cesta i kompletna infrastruktura te devet manjih platoa koje će se ponuditi manjim poslovnim subjektima. 

“Ovo je tek početak naše vizije. Izrađen je urbanistički plan manje poslovne zone u Hreljinu, za koju pripremamo projektnu dokumentaciju kružnog toka. Očekujemo da ćemo do kraja godine dobiti građevinsku dozvolu. Tu ne mislimo stati. Već na idućoj sjednici gradskog vijeća bit će donesen novi urbanistički plan Industrijske zone, koji će omogućiti poslovnim subjektima izgradnju objekata puno većih dimenzija nego što je to bilo do sada, ali i proširiti našu zonu. U novi urbanistički plan ugradili smo prometnice, ceste, kružne tokove, koji će nas spojiti s budućom gospodarskom zonom u Općini Čavle što će omogućiti dodatno širenje,” poručio je Klarić.

Razvoj područja bivše koksare koči državna administracija

Od privatnih vlasnika otkupljeno je dodatnih 32 tisuće kvadrata zemljišta i već se radi na stavljanju tog prostora u funkciju. Želja je u narednih desetak godina u potpunosti popuniti Industrijsku zonu, a dobivena sredstva proširiti na čitavo područje Bakra i usmjeriti prema manjim poduzetnicima jer je konačni cilj zadržati mlade ljude, tvrdi Klarić.

Manja poslovna zona, od sto tisuća kvadrata, trebala bi niknuti i na području bivše koksare. Obuhvaćala bi više manjih platoa namijenjenih za ekološki čiste djelatnosti. Dok bi preostalih 57 tisuća kvadrata bilo namijenjeno za lučke djelatnosti. No također ekološki čiste. Luka bi naime prostor koristila za prijevoz drva i soli.

“No, tu nas koči državna administracija. Tvrtka je u likvidaciji. Mi smo prije skoro godinu dana uputili pismo namjere prema sa željom za otkupom upravne zgrade i prostora oko nje. Želja nam je zaokružiti naš poslovni uzlet pripremom terena za nove poslovne subjekte koji će doći na taj vrlo atraktivni prostor,” zaključio je bakarski gradonačelnik.

Ovog petka zakazan je sastanak u resornom ministarstvu s ministrom Goranom Marićem, vezan za donošenje novog zakona, na koji su pozvane sve strane, kako bi se pokušao riješiti problem područja bivše koksare.