Bakar 29. lipanj 2019.

Šetnjom kroz povijest u Bakru je počelo Margaretino leto

Šetnjom kroz povijest u Bakru je počelo Margaretino leto

Brojne posjetitelje Bakar je večeras vratio u “Doba Marije Terezije”. Tradicionalnom “Šetnjom kroz povijest” počelo je “Margaretino leto”. Kulturno- zabavna manifestacija u narednih mjesec dana Bakranima i njihovim gostima donosi brojna događanja, poput nadaleko poznate Pomorske bitke, Bakarskih susreta i BIS Festa. 

Bakrani i njihovi gosti ušetali su u "Margaretino leto". Brojne je posjetitelje Bakar večeras, poput vremeplova, vratio u “Doba Marije Terezije”. Naime, ovogodišnja je “Šetnja kroz povijest”, kojom tradicionalno započinje "Margaretino leto", posvećena 240. obljetnici od kad je carica Marija Terezija poveljom proglasila Bakar slobodnim kraljevskim gradom.


Posjetitelji su imali jedinstvenu priliku prošetati Bakrom u društvu same Marije Terezije (vodičkinje Marjete Trkman Kravar), posjetiti suvenirnicu i barokni dvorac grofa i grofice od Štatenberga te se zasladiti baroknim specijalitetima. 


Uz besplatnu interpretacijsku turu drevni su Bakar gosti mogli upoznati i kroz stručno vođenje Bore Štrbca, koji ih je upoznao s Gornjim gradom. Posjetitelji su između ostaloga mogli prošetati atraktivnim Kaštelom, Turskom kućom i impozantnom crkvom sv. Andrije ap. te “otkriti” tajanstvene katakombe


U programu su sudjelovale brojne udruge i pojedinci, koji su kroz prezentacije, radionice, degustacije, izložbe i glazbene programe oživjeli doba baroka. 


Šetnja je završila ispred Kaštela gdje je svečano otvoreno ovogodišnje "Margaretino leto", tradicionalna kulturno- zabavna manifestacija koja u narednih mjesec dana Bakranima i njihovim gostima donosi brojna događanja, poput nadaleko poznate Pomorske bitke, Bakarskih susreta i BIS Festa. 


Čast da otvori “Margaretino leto” pripala je bakarskom gradonačelniku Tomislavu Klariću, koji je pozdravio okupljene te zajedno s Tanjom Tomas iz Turističke zajednice Grada Bakra podignuo zastavu “Margaretinog leta”. Večer je završila koncertom sjajnog Damira Kedže.