Bakar 24. listopad 2020.

Šime Strikoman: “Bakar je izuzetno, posebno mjesto”

Šime Strikoman: “Bakar je izuzetno, posebno mjesto”

“Bakar je za mene izuzetno, posebno mjesto. Zbog svoje velike pomorske tradicije, događanja, prirodnih ljepota, od Bakarskog zaljeva i padina s vinovom lozom na dalje”

Međunarodna nagrada Golden Interstas 2020 ove će godine biti dodijeljena Turističkoj zajednici Grada Bakra, dok će bakarskom gradonačelniku Tomislavu Klariću, predsjedniku Turističkog vijeća TZG Bakra, biti uručeno Posebno priznanje Interstas 2020. Zanimljivo TZG Bakra za nagradu je predložio Šime Strikoman, naš poznati fotograf, filmski snimatelj, producent, režiser, izdavač…


Kako to da ste upravo Bakar predložili za ovu prestižnu nagradu?

Kako sam ja već više od 20 godina u žiriju festivala, kada zapazim nešto zanimljivo to i predložim. Između ostaloga pratio sam i rad Turističke zajednice Grada Bakra, koji je došao do izražaja i to mi se svidjelo. 


Što vas se posebno dojmilo u radu bakarske Turističke zajednice?

Prepoznali su važnost društvenih mreža, uz pomoć kojih su potencijalnim gostima skrenuli pažnju na vrijednosti jednog drevnog gradića, jedinstvenog sa svojom tradicijom. Vrijednosti, poput Margaretinog leta, Bakarske vodice, Prezida, Bakarske straže… oni su prepoznali i prezentirali. Dakako, nisu se trudili samo preko društvenih mreža, organizirali su i razna zapažena događanja. Bakar do sada nije bio percipiran kao turističko mjesto zbog koksare i svega što je bilo. No, odluka Grada da preko Turističke zajednice krene u promišljanje turizma dovela je do toga da njihov rad bude primijećen. To je jedan doprinos ukupnom hrvatskom turizmu jer smo dobili još jedno posebno mjesto, koje treba doći i vidjeti.


Jeste li puno puta bili u Bakru i kakvi su vaši dojmovi?

Ja sam prema Bakru imao određene afinitete iako nisam puno puta bio tom gradu. 1973. godine sam bio u Bakru kao član Vodičke glazbe. Bili smo jako mladi, jedinstveni kao orkestar. Cijeli orkestar je spavao u Bakru, u privatnom smještaju, ljudi su nas primili u svoje kuće. Održali smo koncert u jednoj velikoj dvorani i svima nam je ostalo u pamćenju nezaboravnih nekoliko dana u Bakru. Upoznao sam i bakarske vatrogasce, koji su dolazili u Vodice obilježiti Kornatsku tragediju. Prije par godina bili smo na izletu u Istri i na povratku smo negdje oko Rijeke htjeli napraviti mali predah. Nazvao sam vatrogasce i oni su u pola sata organizirali veliku dvoranu i počastili nas. Pokazali su nam i Bakar. Oduševio sam se s njihovom gostoljubivošću. 


Kako danas doživljavate Bakar?

Bakar je za mene izuzetno, posebno mjesto. Zbog svoje velike pomorske tradicije, događanja, prirodnih ljepota, od Bakarskog zaljeva i padina s vinovom lozom na dalje… To je mala regija koja zaslužuje da je se posjeti na nekoliko dana, da se razgleda te da se upozna te posebne ljude. Doživljaj koji Bakar nudi kao turistička atrakcija u današnje vrijeme je jako bitan. 


Milenijska fotografija je ono po čemu ste poznati, možemo li u budućnosti očekivati jednu iz Bakra?

Planirao sam jednu, a napravio sam 720 milenijskih fotografija i to u 6 država, a sudjelovalo je oko pola milijuna ljudi. Bakar se meni uvijek sviđao. Kad se emotivno povežem s nekim gradom naravno da to želim, ali sada treba doći do realizacije, a trenutno je malo specifična situacija. No, ne treba žuriti, najbolje je kad se nešto zajednički pripremi i da onda opet taj projekt služi u promociji grada.