Bakar 5. ožujak 2024. K.V.

Sklad i Zvir usavršavali se uz našu opernu divu Olgu Šober

Sklad i Zvir usavršavali se uz našu opernu divu Olgu Šober
Operna diva Olga Šober održala nezaboravni vokalni studio u Bakru, na kojem su sudjelovali zborovi Sklad iz Bakra i Zvir iz Jelenja

Naša poznata operna umjetnica, nacionalna prvakinja i pedagoginja, Olga Šober, održala je trodnevni vokalni studio u Bakru, u organizaciji KUU Sklad, a uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH. 

Bila su to tri dana istinskog angažmana i želje da pjevačice zborova Sklad iz Bakra i Zvir iz Jelenja individualno osvijeste i unaprijede svoj pjevački aparat i izvedbu. I doista, pjevačice su svjedočile pozitivnim promjenama i napretku u vrlo kratkom vremenskom razdoblju, što samo dokazuje da je pravilno i stručno vodstvo te predan rad jedini ispravan put ka napretku i podizanju razine izvedbe. Vokalni studio dokumentiran je u suradnji s poznatim audiovizualnim umjetnicima, Mirtom Mataijom i Goranom Zaborcem.


Projekt vokalnog studija imao je i svoju poantu u formatu svojevrsnog "concertina" na kojem su, u interakciji pjevačica, publike i mentora, prezentirali onaj inače nevidljivi dio za publiku, odnosno, kako zapravo izgledaju i što podrazumijevaju pripreme i probe jednog ansambla za javno izvođenje, od vokalne tehnike, učenja materijala, uobličavanja i izjednačavanja glasova, zajedničkog muziciranja i interpretacije, pa čak i ponašanja na sceni.

Publika je  dala vrlo pozitivne povratne informacije o cijelom projektu, a s posebnim simpatijama istaknuli su prezentiranu radnu atmosferu zbora, odnosno prikaz uvježbavanja koncerta. 


“Za pjevačice Sklada, čija je težnja usavršavati se u zborskom pjevanju, odnosno ostvarivati najvišu moguću kvalitetu u okviru amaterskog zborskog pjevanja, vokalni studio s Olgom Šober donio je nova znanja i otvorio nove mogućnosti. Ističu da je to tek početak  suradnje s tom poznatom opernom umjetnicom koja ih je inspirirala u svakom pogledu i od koje će i nadalje nastojati učiti, otkrivajući nove puteve glazbe i vokalnog izričaja, zajedno s  prijateljskim zborom Zvir i zborom Gloria Dei. Vokalni studio s Olgom Šober je odlično i nezaboravno iskustvo u sjajnom prijateljskom i umjetničkom ozračju koje ćemo svakako ponoviti”, zaključuje Dunja Vladislović, predsjednica KUU Sklad.