Bakar 15. listopad 2021.

Slijepi bakarski vodonoša Ivan Čop u zvučnoj slikovnici

Slijepi bakarski vodonoša Ivan Čop u zvučnoj slikovnici
Turistička zajednica grada Bakra objavila “Kamenčiće od suza”, zvučnu slikovnicu posvećenu slijepom bakarskom vodonoši Ivanu Čopu

Projekt izrade slikovnice o bakarskom vodonoši Ivanu Čopu pod vodstvom Turističke zajednice Grada Bakra ulazi u svoju završnu fazu. Povodom Dana bijelog štapa, koji se u svijetu obilježava 15. listopada, objavljen je i besplatno dostupan zvučni zapis slikovnice o slijepom vodonoši. Bijeli štap slijepima omogućuje kretanje na nepoznatom terenu. Upravo je zvučni zapis dio projekta namijenjen kao pomoć, ali i kreativan i osnažujući proizvod za slijepe i slabovidne. To je i razlog zašto je odabran upravo ovaj dan za objavu. 

Zvučni zapis ima više uloga. Prvenstveno je osmišljen kako bi slijepima i slabovidnima omogućio da dožive priču o Ivanu Čopu, a pritom i upoznaju Bakar. No, tu je i još jedna zanimljivost. Priča je osmišljena tako da približi svijet slijepih ljudima zdravog vida. Kad uronite u priču, možda nećete ni primijetiti da ona uopće ne sadrži opise izgleda. Grad Bakar i svaka od lokacija opisana je kroz mnoga čula, ali ne i vid. Stoga zapis služi i kao edukativno sredstvo koje promiče uključivanje društva u poboljšanje kvalitete života svakog pojedinca.


Ujedno ima turističku funkciju. Predlažemo da dođete u Bakar i upotrijebite zvučni zapis kao audio vodič koji će vam pomoći da doživite grad svim osjetilima. Pratite kretanje Ivana Čopa od Perila do Gornjeg grada. Naime, priča prati jedan dan u životu Ivana Čopa te on zastaje kraj bakarskih znamenitosti poput Turske kuće i Crkve sv. Andrije. 

Čitav tekst pripremila su djeca, učenici 4 razreda OŠ Bakar i PŠ Krasica i 7a razreda OŠ Hreljin u generaciji 20/21. Ilustracije koje će krasiti tiskanu slikovnicu crtali su učenici 4, 7 i 8 razreda OŠ Bakar, 4 razreda PŠ Krasica te 6, 7 i 8 razreda OŠ Hreljin. Nakon radionica koje su im pomogle da razumiju svijet slijepih, kao i onih o interpretacijskom stvaralaštvu, učenici su se, pod vodstvom svojih razrednica, bacili na posao i stvorili mnoštvo sadržaja. 

Slikovnica i priča o Ivanu Čopu ujedinile su zajednicu u najširem smislu. Tako su projekt potpomogli Grad Bakar, Primorsko- goranska županija, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Kvarnera, Industrijska zona Bakar, INA d.d. i Lions klub Korzo Rijeka.


Ovom prilikom je važno naglasiti suradnju Udruge slijepih i slabovidnih Primorsko-goranske županije u projektu. Predsjednik udruge Emil Mandarić u više je navrata održao radionice, ukazao na ograničenja, ali i mogućnosti slijepih, te inspirirao kao kipar, izradivši skulpturu bakarskog vodonoše.

U pripremi je i slikovnica u tiskanom obliku. S obzirom na velik interes i snagu priče, već se kuju planovi za njeno širenje. I tako je Ivan Čop, kroz glasove najmlađih, ponovo s nama i Bakrani mu vraćaju onaj stari dug. Koji dug, pitate? I što je tako posebno u priči o bakarskom vodonoši? Odgovor poslušajte u zvučnoj slikovnici! 


“Želja nam je bila oživjeti gotovo zaboravljenu priču o Ivanu slijepom i kroz ovaj zvučni zapis uvući slušatelje u svijet našeg vodonoše. Cilj nam je bio da ljudi kroz ovu slikovnicu ujedno dožive Bakar putem nekih drugih osjetila koja često nesvjesno zanemarujemo. Nevjerojatno je što smo uspjeli izvući iz djece, uz stručno vodstvo vrhunske interpretatorice, Ive Silla i Emila Mandarića, predsjednika udruge slijepih PGŽ, koji su im kroz svoje radionice otvorili prozor u svijet slijepih osoba. Oduševljena kako su djeca vrhunski odradila sve zadatke u sklopu projekta, vidi se da su imali fantastične mentore. Od pisanja svojih mudrih misli, crtanja fantastičnih ilustracija, do snimanja ovog zvučnog zapisa, svojim bi talentom mogli zasjeniti i mnoge stručnjake. Bilo mi je osobito zadovoljstvo surađivati s njima i sigurna sam da će ovaj projekt dobiti i svoj nastavak. Uistinu sam ponosna na sve sudionike i stručne suradnike u projektu i na zajednicu koju smo uspjeli uključiti u ovu priču. Hvala od srca i svim pokroviteljima koji su podržali ovaj projekt i time nam pomogli oživjeti komadić bogate bakarske povijesti”, ističe Sonja Jelušić Marić, direktorica TZG Bakra