Bakar 26. lipanj 2021.

“Stopama vodonoše” Bakar zakoračio u Margaretino leto

“Stopama vodonoše” Bakar zakoračio u Margaretino leto

“Šetnjom kroz povijest” prepunom emocija Bakar je večeras zakoračio u Margaretino leto

Emotivnu i snažnu priču o slijepom vodonoši Ivanu Čopu zaboravu je otrgnula bakarska Turistička zajednica. Pomalo zaboravljena Čopova priča još se lani stidljivo šaputala bakarskim uličicama, a sada je slijepom vodonoši posvećena jedna od najpopularnijih bakarskih manifestacija. 


“Šetnja kroz povijest”, kojom već tradicionalno započinje događanjima bogato Margaretino leto, ove godine nosi naziv “Stopama bakarskog vodonoše”. Dirljivu je priču o životu Ivana Čopa Bakranima i njihovim gostima danas ispričala Sabina Gvozdić, dok je Iva Silla pripremila interpretacijsku turu s elementima igre “Izazov slijepog vodonoše”.


Ovogodišnju tematsku “Šetnju” upotpunili su članovi Udruge slijepih PGŽ, koji su pripremili radionicu “Očima nevidljivo“ te bakarski osnovnoškolci izložbom likovnih radova posvećenih upravo Ivanu Čopu. Vodonoši koji je, u svakom smislu riječi, zadužio grad, hvalevrijednom su se gestom Bakrani tako barem djelomično odužili. 


“Prošle godine sam, pripremajući se za ispit za interpretacijskog vodiča, tražila fenomen kojeg bi obradila. Došla sam do priče o Ivanu Čopu, koja me toliko dirnula da sam je pokušala prezentirati. Naša baštinska škrinjica prepuna je takvih priča, ali ova je uistinu posebna, zato što je on bio poseban. Danas su se u ovaj projekt uključili mnogi i sigurna sam da ćemo ovu divnu priču spasiti od zaborava”, poručila je emotivna direktorica TZG Bakra Sonja Jelušić Marić, najavivši slikovnicu i audio zapis, posvećene slijepom bakarskom vodonoši.

Ivan Čop

Ivan Čop je rođen u Bakru davne 1869. godine. Nažalost, unatoč nastojanjima liječnika, vrlo je brzo ostao slijep. Odrastao je prepušten sam sebi, osluškujući i upoznavajući svoj Bakar. Gubitak oca vrlo brzo ga je prisilio preuzme brigu za obitelj te prehrani sebe, majku i sestru. S vrela, uz more, Bakranima je počeo donositi pitku vodu. Mukotrpan je posao, unatoč sljepoći, skromni vodonoša vrijedno radio sve do 1916. godine, kada je napustio ovaj svijet. Nakon smrti na njegovim su kuhinjskim policama ostale hrpice kamenčića, stakalaca, porculana… koje su označavale dugovanja bakarskih obitelji. Poprilična svota, koju su mu pojedini Bakrani ostali dužni, bila bi mu dovoljna za mirnu starost.U “Šetnju kroz povijest” okupljene je večeras odveo i Bore Štrbac, otkrivši im tajne drevnog Kaštela, Crkve sv. Andrije i tajanstvenih kripti, Turske i Rimske kuće… A da se u Bakru danas nešto događa dalo se naslutiti već na Jazu, kojeg su krasile instalacije tradicijskih barki Jadrana Luciana Kebera.


U velikom se finalu svečano otvorenje Margaretinog leta ove godine održalo na predivnom Žalu ribara. Zastavu su simbolično podignuli bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić i direktorica Turističke zajednice Sonja Jelušić Marić, a večer je završila koncertom Gorana Karana, uz čije je stihove "usnuo" Bakar.