Bakar 4. srpanj 2020.

Takala i Dolčina, veliko bogatstvo malog Praputnjaka

Takala i Dolčina, veliko bogatstvo malog Praputnjaka
Maleno mjesto u bakarskom zaleđu skriva mnoge atraktivne lokacije. Neke od njih danas su otkrile praputnjarske “čuvarice baštine”, koje su okupljene odvele na zanimljivo putovanje. 

Praputnjak, za jedne tek maleno naselje u bakarskom zaleđu, za druge predio s nekima od najljepših lokacija u Riječkom prstenu.


Priču o tom jedinstvenom dijelu bakarskog kraja u interpretacijskoj su šetnji danas ispričale Praputnjarke Marija Rađa i Ivona Miloš iz udruge “Praputnjak- kulturni krajolik” te Tajana Frančišković i Jadranka Ajvaz, koje su uz spomenutu udrugu članice i udruge “Težaki i težakinje z Praputnjaka”.


Zanimljivo putovanje krenulo je iz Dolčine, zelene doline koju krase bogat biljni i životinjski svijet. Upravo je u toj kraškoj dolini sve počelo. Naime, velika obradiva površina mjesto je na kojem je nastao Praputnjak. No, danas je, pomalo zaboravljena, Dolčina tek predivni podsjetnik na neka davna vremena.


Kroz Dolčinu su sudionici današnje interpretacijske šetnje stigli do Takale, obnovljenog dijela nekadašnjih Bakarskih ili Praputnjarskih prezida, koji su se protezali preko sjeveroistočnih padina Bakarskog zaljeva. Među kamenim se suhozidima u prošlosti sadila autohtona sorta vinove loze- belina, od koje se proizvodila slavna Bakarska vodica. Takalu, s koje puca fantastičan pogled na zaljev, obnovili su i oživjeli vrijedni volonteri.


Zanimljiva interpretacijska šetnja kroz povijest Praputnjaka, koja je završila uz Bakarsku vodicu i Bakarsku tortu, održana je kao dio bogatog programa ovogodišnjeg “Margaretinog leta”, u sklopu kojeg će se održati još tri jedinstvene šetnje.