Bakar 26. lipanj 2022. Klaudio Vrančić

U "Margaretino leto" Bakrane je pjesmom uveo Jacques

U "Margaretino leto" Bakrane je pjesmom uveo Jacques
Ispod zastave "Margaretinog leta", koja se i ove godine zavijorila sa starog bakarskog Kaštela, sinoć je zapjevao popularni Jacques Houdek

U događanjima prebogato “Margaretino leto”, koje se proteže do kraja srpnja, Bakrani su ponovno “ušetali”. A ovogodišnja “Šetnja kroz povijest”, kojom tradicionalno započinje poznata ljetna manifestacija, bila je posvećena Andriji Mohorovičiću.


“Svake godine Šetnju kroz povijest posvećujemo nekom dobu ili povijesnoj ličnosti iz bogate bakarske povijesti. S obzirom na to da se ove godine obilježava 165 godina od rođenja Andrije Mohorovičića i 140 godina od kad se doselio u Bakar, odlučili smo ovogodišnju šetnju posvetiti upravo njemu”, kazala je Sonja Jelušić Marić, direktorica TZG Bakra.


A “Vremeplov Andrije Mohorovičića” šetače je odveo na zanimljivo putovanje, kroz koje su ih vodili Iva Silla i Bore Štrbac. U Pomorskoj školi sudionici su razgledali izložbu posvećenu Mohorovičiću, a ispred kuće u kojoj je živio pripovijetku o njemu ispričala im je Sabina Gvozdić. 


Predstavljanje knjige o Frankopanima- “Frangere pane”, autora Tomislava Beronića, u Kaštelu bilo je sjajan uvod u svečano otvorenje. Naime, u 22 sata s Kaštela se zavijorila zastava "Margaretinog leta", koju su podigli direktorica TZG Bakra Sonja Jelušić Marić i dopredsjednik Gradskog vijeća Tomislav Dundović.

Ispod zastave je potom, na oduševljenje okupljenih, zapjevao popularni Jacques Houdek, koji je tako Bakrane pjesmom uveo u najdražu im ljetnu manifestaciju.