Bakar 10. srpanj 2020.

Unatoč koroni bakarsku godinu obilježili kapitalni projekti

Unatoč koroni bakarsku godinu obilježili kapitalni projekti

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća na Kukuljanovu je obilježen Dan Grada Bakra. U najsvečanijem trenutku večeri zaslužnima su dodijeljene gradske nagrade i zahvalnice.

Današnja Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Bakra bila je prilika za osvrt na bakarsku godinu, koju su, unatoč koroni, obilježili kapitalni projekti. Među njima se ističe novi Vatrogasni dom na Škrljevu, vrijedan gotovo 11,5 milijuna kuna, čija se realizacija polako privodi kraju.


“S obzirom da imamo Vatrogasnu zajednicu Grada Bakra s četiri vatrogasna društva, da izuzetno cijenimo njihov volonterski rad i trud, kao i suradnju koju nam pružaju sve ovo vrijeme, a sve u cilju zaštite mještana i njihove imovine gradimo novi centar za vatrogasce. Lokacija je, rekao bih, idealna. Sam objekt nalazi se u naselju Škrljevo, a u neposrednoj je blizini i naša Industrijska zona koja u ovom trenutku s realizacijom svih projekata koje odrađujemo postaje najveća zona u Hrvatskoj”, naglasio je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.

Gospodarsko središte Hrvatskog primorja

Bakarska Industrijska zona, koja je postala “Gospodarsko središte Hrvatskog primorja”, nastavlja se širiti. Zahvaljujući istoimenom projektu, vrijednom 26 milijun kuna, grade se i opremaju dvije prometnice duge 1,8 km. Time će se osjetno povećati kapacitet zone i omogućiti daljnji razvoj.


“Gradilišta za nova radna mjesta u punom su jeku. Širimo kapacitete naše Zone na dodatnih 300 tisuća kvadrata te radimo investicije za narednih deset godina, one znače i nekoliko tisuća novih radnih mjesta. U velikoj mjeri koristimo sredstava iz EU fondova te i time pokazujemo da smo sposobni novce iz Europe povući i uložiti u naše gospodarstvo i naš grad. Stvaramo prave vrijednosti i nećemo stati jer naša je vizija i zadatak popuniti sve kapacitete, zaposliti ljude, osigurati sredstva i nastaviti s obnovom našeg grada”, poručio je Klarić, najavivši skori dolazak novih poslovnih subjekata u Industrijsku zonu.

Proširen dječji vrtić na Škrljevu

Realiziran je i kapitalni projekt prenamjene dijela zdravstvene stanice u dječji vrtić na Škrljevu, financiran s europskih 1,7 milijuna kuna. Grad je osigurao sredstva za novi namještaj, didaktičku i audio- vizualnu opremu te nova igrala.


Gradi se i oprema i dječje igralište na Kukuljanovu, vrijedno 317 tisuća kuna, od čega je 80 posto sufinancirano od strane lokalne razvojne agencije LAG Vinodol. Tu je i groblje na Kukuljanovu, okoliš Doma kulture na Praputnjaku, parkiralište na Hreljinu...

Uskoro izgradnja kanalizacije u Bakru

U izgradnju kanalizacijskog i vodoopskrbnog sustava na području Grada do sada je uloženo preko 60 milijuna kuna, a uskoro kreće i izgradnja kanalizacije i uređaja za pročišćavanje u Bakru vrijedna 55 milijuna kuna. Dobivena je lokacijska, a do kraja godine očekuje se i građevinska dozvola.


Osim u komunalnu infrastrukturu Grad ulaže i u učenike, kao i socijalno ugrožene građane. Osigurani su i preventivni zdravstveni pregledi za građane. Sufinanciraju se brojne udruge i održava sportska infrastruktura. 

Povezivanja Hreljina s Oštrovicom

“Uz rad dolazi i sreća, a sreća je zaista vidjeti sve projekte koje smo napravili unazad godinu dana ali i u čitavom ovom mandatnom razdoblju. Unatoč korona krizi i pandemiji koja nas je uhvatila ove godine ostvarujemo sve ono što smo i obećali, a to je prije svega sigurnost i bolji uvjeti za život. Zahvaljujući mojim suradnicima, angažmanom u Hrvatskom saboru, svakodnevnim terenskim radom s građankama i građanima ovog grada vjerujem da plovimo ispravnim putem i kako će priča o Bakru, Gradu i Gospodarskom središtu Hrvatskog primorja trajati još dugo i na dobrobit svih ljudi koji vole naš kraj. Hvala svima koji nam pomažu na tom putu”, rekao je Klarić, najavivši i nove velike investicije, poput projekta povezivanja Hreljina s Oštrovicom, vrijednog više od 34 milijuna kuna.


Okupljene je na samom početku svečane sjednice, pozdravio Milan Rončević, predsjednik Gradskog vijeća Grada Bakra, a ove su godine zbog aktualne situacije izostali brojni uzvanici.

Nagrade i zahvalnice

U najsvečanijem trenutku večeri dodijeljene su gradske nagrade i zahvalnice. Vatrogasnoj zajednici Grada Bakra uručena je zahvalnica za volonterski rad i izniman trud u cilju zaštite i dobrobiti stanovnika Grada Bakra u uvjetima epidemije Covid-19, a riječkoj ispostavi Hrvatskih cesta za kvalitetnu suradnju na infrastrukturnim projektima i promicanju ugleda Grada Bakra.


Svoje su priznanje dobili učenici generacije: Bartol Pavušek, Nika Nađ i Luka Rogović. Zahvalnice za humanitarno djelovanje dodijeljene su darivateljima krvi: Ludmili Kezić, Danijelu Drači, Rikardu Sonnabendu, Vladi Gajiću, Borisu Hriljcu, Željku Mikiću i Miloradu Drači.