Bakar 2. studeni 2023. Izvor: TZG Bakra

Uskoro novi sadržaji na stazi do starog grada Hreljina

Uskoro novi sadržaji na stazi do starog grada Hreljina
Održane zanimljive radionice s hreljinskim osnovnoškolcima u sklopu projekta Tragom Frankopana

Jeste li znali da je Hreljin jedan od devet potpisnika Vinodolskog zakonika? Jeste li čuli legendu da ga je osnovao Herkules? Ili da je Hreljin možda jedna od sedam tajanstvenih kula iz rimskog doba, takozvanih septum torres? Da su njime upravljali Frankopani i Zrinski, a neki od njih su čak boravili na Hreljinu? Sve to znaju učenici Osnovne škole Hreljin i ubrzo će odabrane zanimljivosti podijeliti sa znatiželjnim šetačima. 


Do ostataka srednjovjekovnog grada na uzvisini iznad Bakarskog zaljeva vodi lijepa šumska staza prošarana svjedocima prošlosti, poput velike lokve za napajanje stoke. Jedan od prvih projekata tada mlade Turističke zajednice Grada Bakra, prije 13 godina, bio je uređenje upravo te šetnice. Nazvali su je Put Gradine i postavili nekoliko višejezičnih edukativnih ploča. Nakon toliko vremena, staza će se obnoviti maštovitim dodacima, a sve zahvaljujući projektu Tragom Frankopana. Projekt su podržali Primorsko-goranska županija, Grad Bakar, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Kvarnera i Industrijska zona Bakar. Pokrenula ga je TZG Bakra, a spremno se uključila i Osnovna škola Hreljin. 

Kroz rujan i listopad dovršena je prva faza projekta održavanjem intenzivnih radionica s učenicima četvrtih, šestih i sedmih razreda. Avanturistički vodič i izvrstan animator Marko Sladić je poveo četvrtaše na uzbudljive šetnje do Gradine. Put je bio popločen pričama o šumskoj flori i fauni, djeca su učila o preživljavanju u prirodi, isprobala stare igre i saznala crtice iz duge povijesti lokaliteta. 


Sedmaši su, pak, imali zahtjevan zadatak. Sudjelovali su u trodnevnoj radionici osmišljavanja sadržaja za zaigranu šetnju do Gradine. Pod vodstvom dugogodišnje suradnice bakarske turističke zajednice Ive Sille, odredili su idealne lokacije za nove edukativne table, osmislili brojne zagonetke i ispunili sve preduvjete da šetnja do Gradine privuče još veći broj znatiželjnika. Učenici su se upoznali s poviješću Gradine, njenim davnim upraviteljima s naglaskom na članove obitelji Frankopan, a naučili su mnogo i o korištenju igrifikacije, enigmatici i stvaranju sadržaja za turiste. Mnogi su istaknuli da će biti ponosni na svoj doprinos. 

Možda najvažnije, svi oni su se i sami bolje povezali s vrijednim naslijeđem koje je udaljeno tek dvadesetak minuta ugodne šetnje od njihove škole. Proveli su sate promišljajući o tom bogatstvu i nadamo se da će jednog dana s radošću prenositi zanimljivosti svojim poznanicima i turistima. 


Sam naziv Gradina ukazuje da je na mjestu srednjovjekovnog Hreljina postojala još starija utvrda iz prapovijesti. No, taj lokalitet tek iščekuje arheološko istraživanje. Ovaj projekt je predvidio i probno arheološko istraživanja u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja Rijeka te je odrađena i arheološka radionica s učenicima 6 razreda OŠ Hreljin pod vodstvom arheologa Ranka Starca. Ovim probnim iskopom samo se zagreblo ispod površine i, nadamo se da će otkriti još poneku tajnu Gradine. 

Do kraja godine valja zgotoviti nove interpretacijske ploče, utemeljene na učeničkim kreacijama. One će predstaviti velikane iz prošlosti Hreljina i skrivati zagonetke za sve koji žele začiniti ugodnu šetnju do Gradine zaigranim izazovom. Bez obzira odaberete li igru, ili samo pročitate informacije, na vrhu vas čeka neodoljiva nagrada - jedan od najljepših pogleda na Bakarski zaljev pod okriljem tragova slavne prošlosti.