Bakar 26. lipanj 2020.

Uz najljepše priče Bakar “ušetao” u Margaretino leto

Uz najljepše priče Bakar “ušetao” u Margaretino leto
“Šetnjom kroz povijest”, u društvu interpretacijskih vodiča, posjetitelji su ušetali u Margaretino leto. Okupljeni su degustirali lokalne specijalitete, među kojima se po prvi puta našla i Bakarska torta, a večer je završila nastupom sjajne Klape Vinčace. 

Malo tko je prošetao uličicama i trgovima starog primorskog gradića, a da se nije zapitao kakve bi mu sve priče, kad bi samo mogao, ispričao drevni Bakar. A uske su bakarske uličice, stare zgrade i pitoreskni trgovi večeras konačno “progovorili”. 


Oživjeli su ih lokalni "čuvari baštine", zahvaljujući kojima su gradom odjekivale najljepše bakarske priče. Naime, u zanimljivu je “Šetnju kroz povijest”, koju je ove godine krasio simboličan naziv- “Bakar na vrhu”, okupljene povelo sedmero sudionika netom održanog tečaja za interpretacijske vodiče. 


O Frankopanskom kaštelu, Pučkoj školi, Rimskoj kući, Crkvi sv. Andrije s katakombama i Turskoj kući pričali su Jadranka Ajvaz, Tajana Frančišković, Ivona Miloš, Marija Rađa, Natalije Raucher i Bore Štrbac, a na samom je kraju Sonja Jelušić Marić okupljene dirnula jednom posebnom, emotivnom pričom. 


“To je priča o jednoj važnoj osobi, koja je na svoj način zadužila Bakar. Naime, davne 1869. godine u Bakru je rođen Ivan Čop. U to doba nije bilo vodovoda, a gospoda, kapetani i plemići po vodu naravno nisu išli sami. Naš Ivan Čop bio je poznati bakarski vodonoša. Zamislite samo koliko je puta dnevno s Perila morao po skalama nositi vodu. No, to ne bi bilo toliko neobično da naš vodonoša nije bio potpuno slijep”, ispričala je direktorica bakarske turističke zajednice. 


Okrjepu od šetnje sudionici su pronašli u trolistu bakarskih specijaliteta. A baškotu i vodici društvo je po prvi puta radila Bakarska torta, delicija stara više od 150 godina, čiji je recept od zaborava sačuvala bakarska obitelj Roberti. 


Zastavom “Margaretinog leta” i ove je godine “ukrašen” bakarski Kaštel, a  čast da otvore tradicionalnu ljetnu manifestaciju pripala je bakarskom gradonačelniku Tomislavu Klariću i direktorici TZG Bakra Sonji Jelušić Marić. 


Sjajnu bakarsku večer, na oduševljenje zaljubljenika u klapsku pjesmu, najljepšim su uspješnicama, kraju priveli članovi nagrađivane novljanske klape Vinčace. 


Program ovogodišnjeg “Margaretinog leta” nastavlja se već u ponedjeljak kada će na svoje doći najmlađi jer u Domu kulture “Matija Mažić” gostuje Ri Teatar s predstavom “Vrtuljak želja”.