Bakar 7. rujan 2021.

“Večer ruskih skladatelja” oduševila okupljene u Bakru

“Večer ruskih skladatelja” oduševila okupljene u Bakru
U konkatedrali sv. Andrije apostola u Bakru održan klasični koncert “Večer ruskih skladatelja”

To je sedmi u nizu edukacijskih koncerata koje KUU Sklad iz Bakra priređuje s ciljem popularizacije klasičnog (sakralnog) muziciranja te profiliranja Bakra kao poželjne kulturne destinacije. Iz godine u godinu potvrdu da su na pravom putu daju im mnogobrojni posjetitelji, ljubitelji klasične glazbe koji ne štede pohvale na račun organizacije, sadržaja koncerta i izvedbe .

Koncert posvećen ruskim skladateljima bio je bogat i raznovrstan s odabranim djelima najpoznatijih ruskih skladatelja Čajkovskoga, Stravinskoga, Rahmanjinova, Bortnjanskoga, Glinke i Glazunova. Obilježene su i dvije obljetnice: 50. godišnjica smrti Igora Fjodoroviča Stravinskoga i 270. godišnjica rođenja Dmitrija Stepanoviča Bortnjanskoga.


Sinergija bakarskih glazbenih entuzijasta amatera i profesionalnih glazbenika iznjedrila je odlične kulturne događaje koji u pravom svjetlu prikazuju Bakar i divnu crkvu sv. Andrije apostola koja plijeni interijerom i akustikom. Ove godine na koncertu su gostovali ponajbolji hrvatski umjetnici koji su zahvaljujući brojnim uspjesima i nagradama poznati i izvan granice Hrvatske: Ivana Lazar, sopran, Kristina Kolar, sopran, Robert Kolar, bariton, Krešimir Lazar, violončelist, a kao i prošle godine, Komorni sastav Sklad vodio je svestrani maestro Igor Vlajnić, operni pjevač i dirigent, koji je klavirski popratio sve točke bogatog programa.

Na samom početku koncerta Kristina Kolar pjevajući Rahmanjinovu Vokalizu, a za njom Robert Kolar s arijom Onjegina, oduševili su svojim vrhunskim izvedbama, snažno su motivirali publiku i najavili dramatičan naboj ruskog romantizma. Bakranima dobro poznata koloraturna sopranistica Ivana Lazar i ove godine zadivila je publiku svojim visokim i čistim glasom, a posebno izražajnom izvedbom. Publika je uživala u virtuoznom muziciranju glazbenika Krešimira Lazara (violončelo) i Igora Vlajnića (klavir).


U sredini programa, Komorni sastav Sklad je pod vodstvom i pjevanjem dirigenta Igora Vlajnića unio je u bogati program koncerta i dašak tradicije ruskog duhovnog, liturgijskog zborskog pjevanja prožetog dubokom kršćanskom mistikom.

U drugom dijelu koncerta ojačao pozitivan emotivni naboj, stvorila se suradnja umjetnika i publike koja je izvedbe nagradila snažnim, dugim pljeskom i neskrivenim zadovoljstvom. U dobrom raspoloženju, nakon pozdravnog govora, kao dodatak programu Komorni sastav ja izveo Rahmanjinov aranžman pjesme “Dvanaest razbojnika” uz soliste Roberta Kolara, Igora Vlajnića i Mladena Cvijanovića i tako okončao još jednu divnu klasičnu večer u Bakru.  


“Sav trud koji ulažemo vraća nam se višestruko. Uživali smo u pripremi ovog koncerta, na svakoj probi tijekom vrućih ljetnih mjeseci, naročito danas kada imamo čast nastupati s najboljim hrvatskim glazbenim umjetnicima, uz njih učiti i rasti, a najvažnije- to zadovoljstvo možemo podijeliti dragom nam publikom. Na takvim koncertima naš Bakar blista”, poručila je predsjednica KUU Sklad, Dunja Vladislović i najavila nastavak ciklusa sljedeće godine s temom hrvatskih skladatelja, uz zahvale župniku Nikici Juriću te Gradu Bakru i Odjelu za kulturu PGŽ koji sufinanciraju ovaj projekt.

Foto: Miljenko Šegulja