Bakar 15. siječanj 2020.

Veliki i značajni projekti obilježit će bakarsku 2020. 

Veliki i značajni projekti obilježit će bakarsku 2020. 
2020. godinu na području Grada Bakra obilježit će kapitalni projekti, iza kojih stoji proračun “težak” čak 91.180.000 kuna. Izdvojiti svakako treba projekt Gospodarsko središte Hrvatskog primorja i Vatrogasni dom na Škrljevu.

Bakarsku će 2020. obilježiti nekoliko velikih i značajnih projekata. Uz vatrogasni dom na Škrljevu, vrijedan 11,5 milijuna kuna, izdvojiti treba najveći projekt- “Gospodarsko središte Hrvatskog primorja”, “težak” 26 milijuna kuna, od čega je gotovo 10 milijuna osigurano kroz europske fondove. 

Gospodarsko središte Hrvatskog primorja

Projektom “Gospodarsko središte Hrvatskog primorja” osigurat će se prostor za dolazak novih tvrtki u Zonu, koje će otvoriti nekoliko stotina novih radnih mjesta, a već u ovom trenutku u izgradnji ili pripremi je 14 novih poslovnih subjekata 


“Da Bakar ima viziju dokazuju i dosadašnji rezultati. Kad bi se zbrojila sva naša sredstva i sredstva koja gospodarstvenici ulažu na području Bakra sigurno je da bi se u intenzitetu ulaganja, razvoja i izgradnje mogli mjeriti s puno većim gradovima Hrvatske. Proračun obiluje projektima, a s obzirom na povećanje od čak 17% u odnosu na prošlogodišnji, jamči i njihovu realizaciju. Većina kapitalnih projekta je već sada ugovorena i radovi su poodmakli ili su pak izabrani izvođači radova”, poručuje bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić. 

Ulaganja u bakarska naselja

Proračunom su predviđena i značajna ulaganja u bakarska naselja. Izdvojiti svakako treba projekt rekonstrukcije javne rasvjete, vrijedan 5 milijuna kuna, proširenje kapaciteta dječjeg vrtića na Škrljevu, sufinanciran europskim sredstvima. 


Počela je i izgradnja ceste za novo naselje Zamiščići i parkirališta na Praputnjaku, a u planu je i parkiralište na Škrljevu. Uređuju se nova grobna mjesta na Kukuljanovu, a gradi se i dječje igralište. Uskoro kreće i sanacija glavne prometnice kroz Zonu, vrijedne 1,7 milijuna kuna. Nastavljaju se i radovi na Domu kulture Krasica, završava parking kod ambulante na Hreljinu, a nova će krovišta uskoro dobiti zgrade Mjesnog odbora Krasica i Napredovog igrališta. 

Intenzivno se radi na projektu kanalizacije

Osigurana su sredstva za svlačionice NK Borca, krenut će radovi na uređenju okoliša Doma kulture na Hreljinu, nastavljaju se radovi na obnovi Kaštela, a u pripremi je i projekt garaže Lokaj. uredit će se i dječje igralište na Novoj cesti u Bakru te proširiti Nautička ulica. Intenzivno se radi na projektu kanalizacije. Projektna dokumentacija za obalni kolektor u Bakru očekuje se u drugoj polovici godine. 


“Ono na čemu sam osobno angažiran i čemu pridajem veliki značaj je konačna realizacija vodoopskrbe u svim našim naseljima. Ove godine konačno, na moje zadovoljstvo je na redu i vodovod za Zlobinsko Brdo i to transportni cjevovod od vodospreme Vrh Brdo do vodospreme Gorica na Zlobinu. Procijenjena vrijednost čitavog projekta je cca 18 milijuna kuna što uključuje i spoj Zlobina s vodospremom Plase. Za ovu godinu u planu Hrvatskih voda osigurano je 3,2 milijuna kuna, preostali dio ide iz razvojnih sredstava Grada preko VIK-a, a dio troškova ide i iz Proračuna Bakra kaže Klarić. Dug je još popis što većih što manjih radova. Pozamašan iznos ide za javni gradski prijevoz gotovo 5 milijuna kuna”, naglašava Klarić. 

Ulaganja u škole

Grad nije zaboravio niti na preko 60 udruga, koje se financiraju iz proračuna. Osigurana su i sredstva za škole, od radnih bilježnica i pribora, preko stipendija do plaći za šest nastavnica u produženom boravku te logopeda i pedijatrice.  Građanima je osiguran i besplatan prijevoz autobusima KD Dobra, a Grad sufinancira i proces sređivanja zemljišnih knjiga, katastra i gruntovnice.


“Kad me pitaju kako je moguće sve to odraditi odgovor je- neprestanim ulaganjem u gospodarstvo, ono je po mom uvjerenju jedini jamac razvoja. Kad sam postao gradonačelnik izvorni prihodi Bakra kretali su se u okvirima do 15 milijuna kuna u ovom trenutku oni prelaze brojku 70 što dovoljno govori od razvoju Grada u proteklim godinama. Proračun kakvog danas imamo rezultat je naših ulaganja u Industrijsku zonu Bakar. Dokaz toga je što nismo uvodili prirez. Komunalnu naknadu već 20 godina nismo mijenjali kao niti ostala davanja. Ovo su uz porezna sredstva ujedno i najvažniji prihodi JLS i o njima odlučuje isključivo Grad Bakar. Zbog toga  veseli činjenica da iz godine u godinu povećavamo kako standard naših građana tako i pogodnosti koje im kao lokalna samouprava možemo pružiti”, rekao je Klarić.

Suradnja s državnim institucijama

Gradonačelnik ističe i dobru suradnju s državnim institucijama. Tako je primjerice osigurano 3,2 milijuna kuna za izgradnju vodovoda Vrh Brda, Zlobinska Draga, Zlobin, a radovi bi trebali početi u drugoj polovici 2020. 


“Tu je i 6 milijuna kuna sredstava u Državnom proračunu iz resora ministarstva mora za uređenje obale i priprema izgradnje pontonske šetnice u Bakru dužine 160 metara. Projekt je to koji pripremamo u suradnji s Lučkom upravom. Tu je kupnja upravne zgrade ex Koksare i okolnog terena od strane naše Zone sa zahtjevom prema Državi za dodjelu platoa u Bakru. Za budući brži razvoj značajno je i ulaganje u rekonstrukciju ceste od Meje do Oštovice u kojem ćemo ugraditi i vodovod kao i prometni trak za buduću zonu Lunga u Hreljinu. Sve je to rezultat ogromnog broja kontakata, izrađene dokumentacije, neprekidnog lobiranja, dobre pripreme, kao i ostvarenih dobrih odnosa s brojnim institucijama. Najviše od svega rezultat zaposlenih u Gradskoj upravi, tvrtkama i ustanovama u vlasništvu Grada”, ističe Klarić, za kraj poručivši kako je zadovoljan i ne sumnja u uspjeh jer kako kaže snage, vjere, volje i optimizma u Bakru ne nedostaje.