Bakar 26. ožujak 2022. Klaudio Vrančić

Vrijedni čuvari praputnjarske povijesti obnavljali Takalu

Vrijedni čuvari praputnjarske povijesti obnavljali Takalu
Radionica obnove “Bakarskih prezida- Takala 2022.” na atraktivnim je padinama iznad Bakarskog zaljeva danas okupila brojne volontere koji su “zidali u suho” i uživali u pogledu od kojeg zastaje dah. 

Sve se jasnije ocrtavaju Bakarske ili Praputnjarske prezide, što su se nekada “provlačile” strmim sjeveroistočnim padinama Bakarskog zaljeva i “spajale” Bakar i Bakarac. Naime, zahvaljujući vrijednim volonterima kroz tradicionalne su radionice obnovljena gotovo dva hektara jedinstvenih vinograda, kulturnog krajolika zaštićenog prije gotovo pola stoljeća.  


11. Radionica na lokalitetu Takala okupila je tridesetak vrijednih volontera, koji su obnavljali suhozide, među kojima se od pamtivijeka sadila autohtona sorta vinove loze- belina. “Zidajući u suho” veselo je društvo uživalo u pogledu od kojeg zastaje dah. 


“Vinograd je bio zapušten više od pola stoljeća. Obnova je počela 2001. godine i do sada je napravljeno jako puno, što mnogo znači jer se ovdje ponovno može saditi belina. Zapravo se Bakarska vodica ne bi smjela raditi od grožđa koje nije iz ovog vinograda, tako je po dekretu definirano još u vrijeme Marije Terezije. Ovo je jedan poduzetnički pothvat Praputnjaraca, kojim želimo pokazati da Praputnjak nisu samo cesta i kuće već mnogo više. Želimo da se zajednica zbliži i da ljudi upoznaju Praputnjak”, poručuje Miloš.


11. Radionica obnove Bakarskih prezida- Takala nastavlja se sutra, u organizaciji Udruge Praputnjak- kulturni krajolik, a uz pomoć Udruge Dragodid i Poljoprivredne zadruge Dolčina te uz podršku Grada Bakra, Primorsko- goranske županije i TZG Bakra.