Kastav 7. travanj 2024. V.A.

Belica Sanjina Sroka apsolutni šampion kastavske smotre

Belica Sanjina Sroka apsolutni šampion kastavske smotre
19. Ocjenjivački susret vinara Kastavštine “Belica 2024.” - Sanjin Srok pobjednik kategorije belica i apsolutni šampion 

U Boćarskom domu “Slavko Stanić” u Kastvu održano je 19. izdanje Ocjenjivačkog susreta vinara Kastavštine “Belica 2024”, u organizaciji Udruge prijatel ruž, grozja i vina “Belica”, a uz potporu Grada Kastava i TZG Kastva. 


Tom su prilikom dodijeljene nagrade ponajboljim kastavskim vinarima u 6 kategorija: belica, domaće bijelo, domaće crno, kupovno bijelo, kupovno crno i posebna vina. Pobjednikom i nositeljem prijelaznog pehara u kategoriji belica proglašen je Sanjin Srok, a njegova belica se okrunila i titulom apsolutnog šampiona smotre, s osvojenih 86,67 od maksimalno mogućih 100 bodova.


Jedanaestočlana komisija koju je predvodio cijenjeni hrvatski enolog Kristijan Damijanić ukupno je dodijelila 18 zlatnih, 44 srebrne i 12 brončanih diploma te 3 priznanja.

Okupljene su pozdravili zamjenik gradonačelnika Grada Kastva Dejan Jurčić i Berislav Sušanj, predsjednik Udruge “Belica”, koja ove godine slavi svoj 20. rođendan i broji više od 90 članova. Udruga okuplja kastavske vinare entuzijaste koji zdušno rade na kvaliteti i promociji Kastva, belice, vina i kastavske tradicije, kako bi “ucrtali” Kastav na vinsku kartu Hrvatske. 


Oba su govornika s posebnim zadovoljstvom naglasila kako manifestacija raste, a po prvi se puta održala u zatvorenom prostoru, koji se pokazao odličnim. Otvorenju su prisustvovali i gosti, odnosno prijatelji iz Udruge vinogradara i vinara “Nadin”, a posebno je emotivan bio dvojac koji potpisuje himnu udruge “Belica” - autor teksta Zvonko Turak i autor glazbe Smiljan Grbac.


Nakon svečanog proglašenja najboljih uslijedio je mnogobrojnim posjetiteljima omiljeni dio kastavskog susreta, a to je degustacija vina. Glazbenu uvertiru 19. ocjenjivačkom susretu dala je Spinčićeva muzika, a uz vrhunsku kapljicu, koju su uz degustaciju posjetitelji mogli nabaviti u wine shopu, dobro raspoloženje te gastro ponudu druženje je nastavljeno sve do 19 sati.