Kastav 3. studeni 2014.

Dan sv. Huberta

Dan sv. Huberta

Kastavski lovci, proslavili su dan svog zaštitnika. Svetom misom, procesijom i prigodnim domjenkom, sve u društvu karizmatičnog kastavskog župnika -Franje Jurčevića, obilježen je dan Sv. Huberta.

“2011. na stogodišnjicu Lovačkog društva Lisjak prvi smo puta organizirano obilježili taj dan. Ljudima se to dopalo i radimo na tome da to postane tradicija”, rekao je predsjednik društva Mirko Zlatar.

Lovačko društvo Lisjak, koje je osnovano davne 1911. godine danas ima oko 150 članova, raspoređenih u sedam sekcija i dio je Hrvatskog lovačkog saveza.

SV. HUBERT

Sveti Hubert je, kao plemić, živio na pariškom dvoru. Oženio se plemkinjom Floribanne, koja mu je rodila sina. No, porod je platila životom. Hubert se, nakon ženine smrti, povukao u osamu i posvetio lovu. Legenda kaže da je jednom prilikom u lov otišao na Veliki petak i ugledao je jelena, koji je među rogovima imao križ. To je smatrao pozivom na preobraćenje. Nakon što se posavjetovao s biskupom Lambertom, koji ga je duhovno savjetovao, svoja je plemićka prava prenio na mlađeg brata, imovinu je podijelio siromasima i postao svećenik. U vrijeme dok je Hubert hodočastio u Rim plemići su ubili biskupa Lamberta, a Papa, koji je za taj čin, kako kaže legenda, saznao u snu, Huberta je imenovao novim biskupom. Lambertovo je tijelo iz Maastrichta prebacio u Liege, koji je od malenog sela izrastao u grad. Sagrađena je, u Liegeu, nova katedrala, Hubert je postao prvi gradski biskup, a Lambert zaštitnik Liegea. Nakon smrti, Hubertovo je tijelo tajanstveno nestalo. Između ostalog zaštitnik je i lovaca, a zanimljivo jedna lovačka pasmina (pas sv. Huberta) ime je dobila po tom biskupu.