Kastav 8. kolovoz 2017.

Jerry Ricks se vratio doma

Jerry Ricks se vratio doma
“Črni Kastavac”, Philadelphia Jerry Ricks, vratio se kući, u svoj Kastav, grad u kojem je proveo posljednjih godinu dana života. Film, redatelja Igora Modrića, o blues legendi, sinoć je napunio kastavsku Gradsku ložu. 
 
Već čitavo desetljeće u Kastvu i susjednim općinama se, u čast velikom blues glazbeniku- “Philadelphia” Jerryju Ricksu, održava prestižni “Kastav Blues Festival”, zbog kojeg su na Kvarner proteklih godina stizali mnogi ugledni glazbenici iz cijelog svijeta, ali i brojni posjetitelji. Festival je kroz proteklo desetljeće izrastao u kastavski, kvarnerski, ali i hrvatski brend te postao jedan od najznačajnijih blues festivala u ovom dijelu Europe.
 
Finale jubilarnog desetog izdanja bilo je jučer u Kastvu, pod Gradskom ložom, gdje je održana projekcija filma “Črni Kastavac”. Dokumentarni film “priča” o kozmopolitu, nomadu i vrhunskom bluesmanu- Philadelphia Jerry Ricksu, glazbeniku koji je u Kastvu proveo posljednjih godinu dana svog života. 
 
Ricks zvijezde dovodi u Kastav
 
“Črni Kastavac” je sniman na kastavskim lokacijama gdje je Ricks boravio, ali i u Austriji i Velikoj Britaniji. U filmu se pojavljuju mnogi renomirani glazbenici s kojima je surađivao, ali i “obični” Kastavci s kojima se ugledni glazbenik susretao. O životu Jerryja Ricksa govore i Jerryjevi prijatelji i kolege, Michael Roach, Bonnie Dobson, Michael Messer, Duck Baker, Tommy Emmanuel, Woody Mann… Svi su oni, zbog Ricksa, proteklih godina posjećivali Kastav i gostovali na “Kastav Blues Festivalu”.
 
Iza filma stoji kastavsko “društvo”, redatelj Igor Modrić, snimatelj Robert Kalčić, skladatelj i pokretač Kastav Blues Festivala Damir Halilić Hal te novinarka Slavica Mrkić Modrić. 
 
Roachu tradicionalno priznanje
 
Posebni gosti na jučerašnjoj projekciji pod Gradskom ložom bili su Ricksovi kolege i prijatelji, renomirani glazbenici- Michael Roach i Duck Baker, koji su se, nakon filma, prisjetili sjajnog Jerrya Ricksa. 
 
Michaelu Roachu je tom prilikom dodijeljeno i tradicionalno priznanje za doprinos razvoju “Kastav Blues Festivala”- skulptura umjetnika Emila Knapića.
 
Na samom su kraju Roach i Baker, na oduševljenje prepune Gradske lože, zasvirali i tako još jednom odali počast “Črnon Kastavcu”.