Kastav 6. travanj 2016.

Karagjozoska: “Moramo iskoristiti našu tradiciju, vrijednosti i kvalitete"

Karagjozoska: “Moramo iskoristiti našu tradiciju, vrijednosti i kvalitete"
Veleposlanica Republike Makedonije Daniele Karagjozoska danas je posjetila Kastav, gdje se susrela s vodećim ljudima Grada, ali i kastavskim poduzetnicima. 

Nakon obilaska povijesne gradske jezgre i kastavskih znamenitosti makedonska veleposlanica Daniela Karagjozoska i predstavnici Grada Kastva, predvođeni gradonačelnikom Ivicom Lukanovićem, u gradskoj su vijećnici razgovarali o uspostavljanju što kvalitetnije suradnje na raznim područjima. 

“Razgovarali smo o tome što možemo napraviti na području gospodarstva, turizma, mogućnostima organizacije sajmova kako bi se Hrvatskoj predstavile makedonske tvrtke i obrnuto. Voljeli bi da se Kastav pobratimi s jednim makedonskim gradom kako bi počela kulturna, obrazovna, sportska suradnja… Gradonačelnik mi je predstavio Kastav, koji je prekrasan, a ja njemu sve dobro što se događa na gospodarskom planu u Makedoniji. Imamo zajedničku povijest, sličan jezik i mentalitet, dobri smo prijatelji. Mnogi ovdje imaju nekakvu poveznicu s Makedonijom i obrnuto. Moramo iskoristiti našu tradiciju, vrijednosti i kvalitete u interesu gospodarstva. Male smo zemlje, koje su zajedno konkurentnije na tržištima,” poručila je Karagjozoska. 

“Zadovoljan sam jer u Kastvu ponovno imamo ljude koji se žele povezati. Predstavljena nam je jedna prijateljska zemlja. Znajući koliko je makedonski narod gostoprimljiv i mi smo pokazali da ne zaostajemo previše. Predstavili smo Kastav, pokazali ljepote našeg grada, dobnu strukturu i gospodarstvo. Pohvalili smo se s niskom nezaposlenošću od svega 6%, raznim mjerama poput činjenice da nemamo prirez pa su naši građani konkurentni i interesantni za zapošljavanje, osim toga i ovaj prostor je zanimljiv za nastaniti se. Također predstavili smo naše tvrtke koje su uspješne i bave se izvozom. Makedonija je mala zemlja. No, mislim da bi mnogo toga ljudi koji vode Hrvatsku mogli naučiti o transformaciji jedne do jučer siromašne zemlje, koja je danas puno konkurentnija od Hrvatske u mnogim segmentima,” zaključio je Lukanović.

Nakon razgovora s prvim čovjekom Grada Kastva Daniela Karagjozoska u popodnevnim se satima na Lokvini sastala i s kastavskim poduzetnicima.