Kastav 13. travanj 2017.

Nova Crekvina 2018. će oduzimati dah

Nova Crekvina 2018. će oduzimati dah
Kastavci će sljedeće godine biti ponosni vlasnici možda i najljepše kvarnerske pozornice na otvorenom. Druga faza, “teška” 5 milijuna kuna obuhvaća konsolidaciju i konzervaciju zapadnog zida, izgradnju zapadne sakristije, popločenje trga, rasvjetu i opremanje fascinantne Crekvine. 
 
Projekt “Stavljanje lokaliteta Crekvina u funkciju turizma” danas su u kastavskoj Gradskoj vijećnici predstavili gradonačelnik Ivica Lukanović i glavni projektant arhitekt Nenad Fabijanić.
 
Prva faza projekta, koja je počela 2015., završena je u prosincu prošle godine. Izvršena je konsolidacija i konzervacija postojeće konstrukcije, kao i građevinsko obrtnički radovi na uređenju istočne sakristije, čime je Crekvina dobila nove sadržaje- garderobe, sanitarne čvorove i skladišni prostor. U realizaciju je uloženo nešto više od dva milijuna kuna, a Ministarstvo turizma sudjelovalo je s milijun kuna. 
 
“Pažljivo smo birali što treba učiniti da bi naše kulturno ljeto i ostala događanja mogla biti u punoj funkciji i još na jednoj višoj razini. Svi koji su dolazili na KKL znaju da je to jedan spektakularan prostor, a sada će biti još spektakularniji,” naglasio je kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović.
 
“U Kastvu ćemo dobiti jednu od najatraktivnijih otvorenih pozornica na kojoj se mogu organizirati spektakli. Nadamo se da će Crekvina živjeti kao otvorena, uređena, funkcionalna javna scena za sva kulturna događanja,” rekao je arhitekt Nenad Fabijanić, usporedivši Crekvinu s atraktivnim lokalitetima diljem Hrvatske. “Ovaj biser ovdje je znatno manji ali ako uspijemo završiti posao bit će opremljeniji, skladniji, elitniji, izoliraniji s mikro atmosferom Kastva- jedan reprezent kulture, turizma te prije svega građana Kastva".
 
Druga faza obuhvaća konsolidaciju i konzervaciju zapadnog zida, izgradnju zapadne sakristije, pozornice, popločenje trga te rasvjetu i opremanje fascinantne Crekvine. Nastavak uređenja Crekvine trebao bi se financirati sredstvima koja su osigurana za Urbanu aglomeraciju Rijeka. Za završetak projekta potrebno je oko 5 milijuna kuna, a Crekvina bi trebala biti završena 2018. godine. 
 
Više o povijesti i zanimljivim legendama vezanim za jedinstvenu kastavsku Crekvinu možete pročitati OVDJE.