Kastav 7. kolovoz 2019.

Srebrna klapa zlatnog sjaja vratila se u Kastav

Srebrna klapa zlatnog sjaja vratila se u Kastav

Ženska klapa Kastav osvojila je srebro na Grand Prix of Nation- finalu 4. Europskih zborskih igara, što su se održavale u švedskom Göteborgu, od 03. do 07. kolovoza. 

Ženska klapa Kastav, pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine, osvojila je srebrnu medalju u kategoriji "Folklor a cappella", na najprestižnijoj europskoj zborskoj manifestaciji- 4th European Choir Games (4. Europske zborske igre), koje su održane u švedskom Göteborgu. 


Zahvaljujući iznimnim rezultatima postignutim u posljednjih nekoliko godina na međunarodnim natjecanjima klapa je nastupila izravno u finalnom dijelu natjecanja- “Grand Prix of Nations”.

Natjecateljski nastup održan je u kazalištu Stora Teatern pred uglednim međunarodnim sedmeročlanim žirijem, a vrijednu nagradu Ženska klapa Kastav osvojila je izvodeći repertoar usmjeren k sveobuhvatnom predstavljanju naše kulturne i glazbene baštine. 


Konkurencija ženskoj klapi Kastav bila je iznimno jaka. U spomenutoj kategoriji nastupila su 23 zbora iz 14 svjetskih zemalja: Danske, Finske, Irske, Latvije, Njemačke, Norveške, Rumunjske, Rusije, Slovačke, Gane, Indonezije, Kanade i Kine, a Ženska klapa Kastav bila je jedina predstavnica naše zemlje. Pored nastupa u natjecateljskoj konkurenciji, klapa je održala i “Prijateljski koncert”.

Na 4. Europskim zborskim igrama je u 10 različitih natjecateljskih kategorija nastupilo 129 zborova iz 36 svjetskih, budući da je ovo natjecanje otvoreno i za zborove koji nisu s europskog kontinenta.

Odlazak ženske klape Kastav na 4. Europske zborske igre ostvaren je uz veliku financijsku potporu Grada Kastva, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Primorsko- goranske županije.