Kastav 30. rujan 2017.

Subotnje zagrijavanje za najveći kastavski blagdan

Subotnje zagrijavanje za najveći kastavski blagdan
Malo se što na istoku Rijeke može usporediti s najvećim kastavskim blagdanom- “Belom nedejom”. Fešta od mladog vina svake godine u “grad na brege” privuče nekoliko desetaka tisuća posjetitelja, a dan uoči “Bele nedeje” već je tradicionalno rezerviran za izložbu vina.

Nakon što su trodnevnu kastavsku feštu od mladog vina jučer otvorili pobjednici ovogodišnje “Ča- čitalnice” i speleolozi, koji su otvorili izložbu “Estavela- dvadeset godina u podzemlju”, danas, dan uoči “Bele nedeje”, otvorena je 19. izložba vina.

“Bela nedeja je brend Kastva, a na našu belicu smo iznimno ponosni. Tri su dana lijepog vremena najavljena, dvije stranice na letku pune su raznih izlagača vina i vinara i siguran sam da ćete svi uživati”, rekao je novi kastavski gradonačelnik Matej Mostarac, koji je otvorio izložbu.
 
Izložba “Mehi za sumporat”

Tradicionalna izložba vina, što je organizira Udruga prijatela ruž, grozja i vina “Belica”, otvorena je na Trgu istarske vile, ove godine pod nazivom “Mehi za sumporat”. Uz brojne su vinske sorte tako izloženi razni modeli ovih u prošlosti neophodnih alata. Kastavci su gostima skuhali palentu kompiricu i poslužili je s onim s čime po mnogima najbolje ide- grobničkim sirom.

Popodnevni su sati bili rezervirani za “Školu armunike”, a svoj je doprinos dao i “Folklorni ansambl Zora”. Navečer je na rasporedu Čakavska večer “Smeh ni greh” i nagradna delavnica “Zatancajte potresujku s nami”.

Večeras D’Beni Band, Super Cover Band…

Za večernju feštu na Lokvini su zaduženi “D’Beni Band” i “Trio Vox”, a na Trgu Matka Laginje “Super Cover Band” i “Pumpa band”.

Najveći kastavski blagdan sutra će započeti tradicionalnim “Pozdravom Beloj nedeji”, a tijekom dana se očekuje da će u Kastav “hodočastiti” nekoliko desetaka tisuća posjetitelja, ljubitelja autohtone kastavske vinske sorte- belice i dakako dobre zabave. Organizatori su i ove godine pripremili sjajnu ugostiteljsku i sajamsku ponudu te brojne kulturno- zabavne sadržaje.

Detaljni program i satnicu svih događanja u sklopu ovogodišnje “Bele nedeje” možete pogledati OVDJE.