Kastav 13. travanj 2016.

Svaki mjesec jedna izložba

Svaki mjesec jedna izložba
Izložbom “Dijalog” Željan Pavić i Mihailo Petković petak će i službeno otvoriti izložbenu sezonu u Kastvu. U sklopu ovogodišnjeg programa organizatori su, u Galeriji Trojica, pripremili pet izložbi. 

Gotovo tri tisuće posjetitelja, koliko ih je u protekloj godini prošlo kroz kastavsku crkvicu sv. Trojice na Lokvini, dokaz su uspjeha izložbenog programa Grada Kastva. 

Kako dobitne kombinacije ne treba mijenjati organizatori su i ove godine, u suradnji s renomiranim umjetnicima, pripremili pet izložbi za svačiji ukus. Izložbeni je program u društvu umjetnika na današnjoj konferenciji za medije predstavio kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović

Sezonu će otvoriti Željan Pavić i Mihailo Petković izložbom “Dijalog” ovog petka u 19 sati, u Galeriji Trojica. 

“Ovaj lijepi prostor izuzetno odgovara Željanovim slikama i mojim metalnim radovima. Odnosno radovi odgovaraju prostoru. Meni je velika čast da gostujem u Kastvu i izlažem u Galeriji Trojica. Kad sam saznao naziv galerije napravio sam rad sv. Trojice u metalu, skulpturu koju ću također izložiti,” najavio je Petković.

“Imamo isti likovni pristup, izričaj u toj nekoj apstrakciji. On je jedan od jačih apstraktnih slikara. Ovdje se predstavlja s metalom i vidjet ćete njegove fantastične skulpture i slike u metalu,” naglasio je Pavić.

Svakog mjeseca na Lokvini će biti predstavljena nova izložba. Svibanj je tako rezerviran za Dariju Stipanić, kojoj je ta čast pripala zahvaljujući ukupnoj pobjedi na 13. “Veloj umjetničkoj delavnice”. 

“Po svom opredjeljenju sam kiparica, najviše radim u drvu. Skulptura koja je dobila nagradu je dio jednog većeg ciklusa- 4 elementa, znači vatre, vode zraka i zemlje. Nagrađena skulptura spada u dio ciklusa o zemlji i zbog toga će biti izložene skulpture iz tog segmenta,” rekla je Stipanić. 

U Lipnju će se Kastavcima i njihovim gostima predstaviti Saša Jantolek, također u društvu Željana Pavića, izložbom povodom obilježavanja 150. godišnjice osnivanja Čitalnice- prve hrvatske čitaonice u Istri. 

“Radovi su nastali iz priča, odnosno iz knjige Naš stari grad, koja je napisana 1936. godine. Opisana je svaka kuća u Kastvu, kako su ljudi živjeli, što su radili. Po tim kućama sam napravio slike,” rekao je Jantolek.

U Srpnju će na Lokvini gostovati međunarodna izložba fotografija “Kvarner 7, iznad i ispod površine mora i Venecija”, mentora Ivana Karlavarisa, a sezonu će kraju u kolovozu privesti Igor Brešan izložbom “Poli- art”.