Kastav 29. lipanj 2019.

Svečanim otvaranjem počeo je događanjima bogat 28. KKL

Svečanim otvaranjem počeo je događanjima bogat 28. KKL

Kastav je sinoć "odjenuo svoje ljetno ruho" i cijeli će grad sljedeća dva mjeseca postati velika kulturna pozornica, na kojoj će se održavati: koncerti, predstave, glazbene I glumačke radionice, prikazivati filmovi i otvarati izložbe.

Tradicionalno u Gradskoj Loži pred brojnim posjetiteljima sinoć je, pod motom- festival koji spaja, otvoreno 28. Kastafsko kulturno leto

Zamjenik kastavskog gradonačelnika Dean Jurčić spustio je festivalsku zastavu čime je označen početak ljetnog kulturnog festivala u Kastvu. Kao i svih prethodnih godina na otvorenju pjevala je Muška klapa Kastav. Naima, suradnja Muške klape Kastav i Kastafskog kulturnog leta traje 28. godina.


“Naš prvi nastup bio je na prvom Kastafskom kulturnom letu 1992. godine I od tada uvijek sudjelujemo u otvaranju, ponekad zajedno sa Ženskom klapom Kastav, a evo godine sami smo uveličali ceremoniju otvorenja”, istaknuo je umjetnički voditelj klape Saša Matovina.

Uz mušku klapu Kastav u programu otvorenja sudjelovali su kastavski recitatori, glumci I glazbenici. Nina Ravnić recitirala je pjesmu Sandre Antulić “Put va Kastav”, a Mirna Rubeša i Andrija Frlan izveli su dramski skeč “A sad zatuli”. U programu je nastupila i Tajana Dukić te Mići kastafski glasići.


U pozdravnom govoru okupljenima na otvorenju predsjednica Udruge Helena Ninković Budimlija Kastafsko kulturno leto pozvala je gledatelje u Kastav u kojem će se u sljedeća dva mjeseca održati više od 30 događanja.

“Za Kastafsko kulturno leto uvijek se traži karta više,a vjerujem da će tako biti I ove godine. Najveći interes vlada za koncertima Nine Badrić I grupe S.A.R.S te za stand up komediju Đurologija. No tu je cijeli niz događanja poput Festivala gitare, Blues festivala, radionice gitare Zorana Majstorovića, glumačke radionice Olivere Baljak”, najavila je Ninković Budimlija.


Zamjenik gradonačelnika Kastva Dean Jurčić smatra kako je Kastafsko kulturno leto najpoznatija kastavska manifestacija I Gradu Kastvu znači jako puno.

“Početak Kastafskog kulturnog leta, prije gotovo 30 godina, označio je početak turističkog i kulturnog razvoja Kastva. Sve te godine kroz mnoštvo predstava, koncerata i druženja Kastav se isprofilirao na županijskoj karti kao značajan kulturni centar. Ova priča ima svoju vrijednost i vjerujem da će se Ii dalje nastaviti, naravno uz podršku Grada Kastva”, poručio je Jurčić.


A Kastafsko kulturno leto narednih će mjeseci posjetiteljima Kastva donijeti zanimljiv i raznovrstan program. Do kraja kolovoza gotovo da i nema dana u kojem se kulturna zbivanja neće odvijati u gradu ne brege. Prvo događanje je 2. srpnja na Crekvini- koncert Orkestra Poca loca, a već dva dana kasnije na najljepšu kvarnersku pozornoci stiže Zoran Predin.