Kastav 3. listopad 2020.

Veliki kastavski koncert Ronjgovu u čast 

Veliki kastavski koncert Ronjgovu u čast 
Zborovi i vokalni sastavi Kastavštine velikim će koncertom u Kastvu odati počast  jednom od najvažnijih hrvatskih skladatelja dvadesetog stoljeća- Ivanu Matetiću Ronjgovu.

Udruga Kanat- Kastav, u suradnji s Hrvatskim društvom skladatelja organizira veliki zborski koncert kojeg posvećuje jednom od najvažnijih hrvatskih skladatelja dvadesetog stoljeća- Ivanu Matetiću Ronjgovu, povodom 140. obljetnice njegova rođenja i 60. obljetnice smrti. 


Svoj veliki doprinos očuvanju i promicanju skladateljevog opusa, temeljenog na jedinstvenom narodnom blagu našeg zavičaja, dat će zborovi i vokalni sastavi Kastavštine: Mješoviti vokalni ansambl Kanat- Kastav, Muška klapa Kastav, Ženska klapa Kastav i Ženski pjevački zbor KUD- a Učka Matulji. Članovi KUD- a Sveti Juraj iz Krasa, sopci Damjan Šamanić i Edi Salkanović, svojom će sopnjadom na koncertu dočarati prastare instrumentalne zvuke sjevernojadranskih prostora, dok će Matetićevu materinju čakavštinu- domaću besedu oživjeti recitatori Rajka Jurdana- Šepić i Sven Sušanj.


Koncert “Draga nam je zemlja”, nazvan po prvim stihovima Istarske narodne himne koju je Ronjgov skladao ne temelju istarskog narodnog napjeva zapisanog u Medulinu, bit će održan na kastavskom šetalištu Fortica u nedjelju, 4. listopada s početkom u 13 sati, dakle na dan najvećeg kastavskog blagdana opjevanog u jednoj od najpoznatijih Matetićevih skladbi. 

Pokrovitelji koncerta su stalni podupiratelji Udruge Kanat: Grad Kastav, Primorsko- goranska županija i Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava. Ulaz je slobodan.