Kraljevica 22. rujan 2019.

Atraktivnu zbirku žele "iseliti" iz brodogradilišta

Atraktivnu zbirku žele "iseliti" iz brodogradilišta

Zanimljivu zbirku, koja se sastoji od maketa i slika brodova nastalih u kraljevičkom škveru, Kraljevičani okupljeni u udruzi “Stol” žele maknuti iz brodogradilišta, kako bi bila dostupnija javnosti.  

Zbirka atraktivnih maketa brodova, slika, fotografija, dokumenata i brodograđevnog alata iz 19. i 20 stoljeća nalazi se u prostoru kraljevičkog škvera i time je teško dostupna javnosti. 


Postav koji je nastajao kroz proteklih 280 godina, zaslugom brojnih entuzijasta, svjedoči o povijesti brodogradnje u Kraljevici. 

U škveru su se jučer okupili članovi Udruge u kulturi Stol i njihovi gosti te tako pokrenuli inicijativu kojom zanimljivu zbirku žele “iseliti” iz brodogradilišta i učiniti dostupnom javnosti. 


“Zbirka je zbrinuta, ali o njoj se ništa ili vrlo malo zna. Čak ni brojni građani Kraljevice ne znaju da zbirka postoji. Ona je ponos Kraljevice i najstarijeg brodogradilišta na Jadranu. Mi bi je voljeli vidjeti u prostoru Dvorca Frankopan”, poručila je Radmila Toić, predsjednica Udruge Stol. 

Zbirka od trideset maketa brodova je 2014. priznata kao kulturno dobro RH, a godinu dana kasnije je predana na čuvanja Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.


“Zbirka je zanimljiva, ali nije dovoljno valorizirana. Novi prostor potreban je kako bi bila na bolji način obrađena jer ni mi kao muzej, iako nam je formalno zbirka darovana, ne možemo joj pristupiti bez odobrenja brodogradilišta”, napominje muzejski savjetnik Nikša Mendeš. 

Pozitivne reakcije stižu i iz Grada Kraljevice, koji pozdravlja inicijativu udruge Stol, čiji članovi, poručuje zamjenica kraljevičkog gradonačelnika Paula Vučković, imaju dobre ideje i djeluju proaktivno. 


“Podržavamo rad udruge i u skladu s našim mogućnostima ćemo podržati njihovu inicijativu kako bi izložba bila dostupnija javnosti. Vjerujemo da ćemo svi zajedno uspjeti pronaći rješenje kako bi zbirka dobila pažnju koju zaslužuje”, zaključila je Vučković.