Kraljevica 3. prosinac 2023. K.Vrančić./M.Šegulja

Četvrt stoljeća hodočašćenja morem u Kraljevicu sv. Nikoli

Četvrt stoljeća hodočašćenja morem u Kraljevicu sv. Nikoli

Jubilarni 25. puta hodočasnici su jutros, uoči Svetog Nikole, iz Rijeke zaplovili prema Kraljevici

Četvrt stoljeća duga tradicija nastavljena je jutros kada je brod lučke kapetanije “Vid” isplovio iz Rijeke i krenuo prema Kraljevici. Hodočasnike su na kraljevičkoj rivi dočekali uvijek dobro raspoloženi domaćini predvođeni gradonačelnikom Daliborom Čandrlićem i kraljevičkim župnikom vlč. Petrom Filipovićem. 


Kadrove s rive uljepšale su članice kraljevičkog KUD-a Lanterna, kao i susjedi iz Bakra - Gradska straža te Gospoda i kapitani. Nakon okrijepe okupljeni, među kojima su bili i predstavnici Primorsko-goranske županije, su u procesiji krenuli prema crkvi svetog Nikole, gdje je svetu misa služio vlč. Mario Gerić. Nakon misnog slavlja druženje je nastavljeno na prekrasnom Trgu Zrinski, uz pjesmu Klape Tramuntana. 


Tradicionalno hodočašće pomoraca održano je kao dio programa ovogodišnje “Mikuljne va Kraljevici”, koja se nastavlja već sutra, kada će sveti Nikola, u Dvorcu Frankopan, darivati kraljevičke mališane. 

U Kraljevicu po odrješenje grijeha

U Kraljevicu će se hodočastiti i narednih dana i to s vrlo dobrim razlogom jer najstarijem je svetištu sv. Nikole s ove strane Jadrana Papa Pio VI. davne 1795. godine dao posebnu poslanicu. U njoj stoji da će svi koji u kraljevičku crkvu dođu na blagdan svetog Nikole dobiti oproštenje grijeha.