Kraljevica 28. travanj 2022. Klaudio Vrančić

Frankopan kao vremeplov posvećen kraljevičkom škveru

Frankopan kao vremeplov posvećen kraljevičkom škveru
Zanimljiva izložba “Tri stoljeća brodogradnje u Kraljevici” svečano je otvorena u kraljevičkom Dvorcu Frankopan

Dvorac Frankopan večeras je, poput vremeplova, okupljene odveo na zanimljivo putovanje kroz višestoljetnu povijest kraljevičke brodogradnje. 


Izložbu “Tri stoljeća brodogradnje u Kraljevici” svečano je otvorila Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ, poručivši kako je Dvorac Frankopan mjesto gdje kultura mora “živjeti” te naglasivši kako će se županijska ulaganja u Frankopan nastaviti i u budućnosti.


Kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić istaknuo je kako u Europi malo koji grad može napraviti izložbu o tri stoljeća brodogradnje, poručivši kako nakon izložbe prostor u Frankopanu kreće u restauraciju te će u budućnosti postati reprezentativni Muzej brodogradnje i ribarstva.


Više o izložbi ispričale su Nikolina Radić Štivić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Radmila Toić, predsjednica Udruge “Stol”. Na izložene makete osvrnuo se Luciano Keber, dok je o budućnosti kraljevičke brodogradnje govorio Robert Miletić iz Dalmonta. 


Tema izložbe, koja je rezultat jednogodišnjeg istraživanja, je povijest brodograđevne tradicije s posebnim naglaskom na odnos zajednice i brodogradilišta. Podijeljena je u 10 poglavlja od samih početaka, preko zlatnih dana kraljevičkog škvera pa sve do današnjeg Dalmonta. 


Izložbu koja se može razgledati sve do 30. lipnja organizirali su Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Udruga “Stol” iz Kraljevice, a dio je programa manifestacije “Ljudi od mora”.