Kraljevica 6. svibanj 2017.

Kraljevičani uredili prilaze svom gradu

Kraljevičani uredili prilaze svom gradu
Stotinjak Kraljevičana odazvalo se današnjoj, tradicionalnoj jednodnevnoj akciji- “Zelena čistka”, u sklopu koje su očišćeni i uređeni prilazi gradu.

Dobra namjera okupila je danas brojne Kraljevičane koji su se priključili najvećem ekološko- volonterskom projektu u Hrvatskoj te tako doprinijeli uređenju svoje Kraljevice.

Stotinjak Kraljevičana u Zelenoj čistki, simboličnog naziva “Zeleni grad 2017”, čistilo je i uređivalo od ranih jutarnjih sati, a poseban je naglasak ove godine stavljen na prilaze Kraljevici s magistrale.

Čistili su se i krčili prilazi, farbale ograde i veliko sidro na ulazu u grad, sakupljalo smeće, a sve u sjajnoj atmosferi. Akciji su se i ove godine priključili građani, udruge i tvrtke. 

“Pokušavamo podignuti svijest građana o tome da sve oko nas nije samo komunalni ‘problem’, nego ih želimo osvijestiti da se i sami angažiraju. Svake godine akciji se odazovu naše udruge, prije svega vatrogasci. Puno ljudi može u kratko vrijeme puno toga napraviti. Ove godine tako smo uredili prilaze Kraljevici kao jedan ogledni primjer kako bi to trebalo izgledati ispred svih kuća i domova,” poručila je kraljevička gradonačelnica Nada Turina Đurić.

Za sve sudionike organizatori su pripremili rukavice, majice i osvježenje, a druženje je nastavljeno uz ručak u prostoru DVD-a Kraljevica.
 
Zelena čistka

Zelena čistka počela je kao zajednička jednodnevna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada diljem Hrvatske. Dio je globalnog pokreta “Let’s do it” i godišnjih akcija “World cleanup”, a okuplja građane i organizacije u najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva.

U Hrvatskoj je samo protekle godine, u 5. Zelenoj čistki, u kojoj je sudjelovalo više od 55 tisuća volontera, a prikupljeno je čak 4.600 tona otpada.