Kraljevica 9. siječanj 2015.

Maškarano i veselo

Maškarano i veselo
Čekala je predugih pet godina, ali Šmrika je konačno dočekala peto godišnje doba, s kojim su se u mjesto vratile i maškarane fešte. Dok su svi u “Riječkom prstenu” još mirovali u Šmriki je bilo maškarano i veselo, uz Unique Šteki music show.

“Krenuli smo petak najviše iz razloga ča jednostavno naši maškaroni vole subotu poć okolo. Prvi petak iz razloga ča nigdi drugdi ničega ni. Pozvali smo i neke grupe, odazvalo se njih sedan. Došli su nan: Križišćani, Hreljani, Drivenik, Gornji kraj z Crikvenice, Duga z Crikvenice, Selce i Dramalj. Napunili smo dom. Ljudi su oduševljeni, jako je lipo. Baš nan je drago,” poručio je predsjednik Dino Jagić, predsjednik Šmričkih mačkara.

Tradicija maškaranja u Šmriki seže u daleku prošlost. 

“Tradicija je po starimi pričami od 1894. ali to nigdi ni zapisano i ne želimo se izričito držat toga. Udruga za čuvanje i njegovanje starih običaja - Šmričke mačkare osnovana je 1997. ali tradicija j puno duža,” tvrdi Jagić.

Za izbivanje maškaranih zabava proteklih je godina najzaslužnija kriza, koja zaobišla nije ni Šmriku.

“Ovo leto nan je pomogal Grad Kraljevica, zahvaljujući gradonačelnici Nadi Turini- Đurić. Pomogli su nan i sponzori i hvala in puno na ten,” rekao je Jagić.

Maškarano i veselo u Šmriki će biti i za sedam dana. 

“Sledeći petak je ovdi 1. Maškarani antonjski kotlić, očekujemo jedno dvajset grup. Bit će veselo. Si  ki kuhaju će morat bit maškarani. Nakon toga su opet maškarani tanci,” zaključio je predsjednik Šmričkih mačkara.