Kraljevica 8. prosinac 2023. K.V.rančić

Otvorena rekonstruirana luka Črišnjeva s novih 85 vezova

Otvorena rekonstruirana luka Črišnjeva s novih 85 vezova
U povodu proslave blagdana sv. Nikole, zaštitnika Kraljevice i svih onih koji žive s morem i od mora, prigodno je zaključen važan projekt rekonstrukcije pričuvne trajektne luke Črišnjeva. 

Uz brojne prijatelje, poslovne partnere i suradnike, novoizgrađene dijelove pričuvne trajektne luke Črišnjeva s 85 novih vezova, otvorili su potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić, gradonačelnik Grada Kraljevice Dalibor Čandrlić i ravnateljica Županijske lučke uprave Bakar-Kraljevica-Kostrena Dijana Mihaljević.


Završetkom rekonstrukcije, Črišnjeva je dobila 85 novih vezova od kojih je 70 komunalnih, a 15 nautičkih. Na krajnjem istočnom i krajnjem zapadnom dijelu područja luke postavljene su armirano-betonske pasarele širine 2,5 m i dužine 135 m sa zapadne te oko 130 m s istočne strane luke. Realizacija projekta provodila se tijekom 2022. i 2023. godine.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izrazio je zadovoljstvo još jednim uspješno realiziranim projektom na području Primorsko-goranske županije i Grada Kraljevice čime je nastavljen niz ulaganja u razvoj županijskih luka.


“Ulaganja u pomorsko dobro su danas dosegnula preko 300 milijuna eura, najviše zahvaljujući europskim sredstvima. Primorsko-goranska županija je, uz Dubrovačko-neretvansku, najuspješnija po povlačenju sredstava i financiranju ovakvih projekata. Komunalnih vezova uvijek je nedovoljno, zato ovaj današnji hvalevrijedan projekt ima dodatnu dimenziju. Dobro je da domaći ljudi, koji vole more, imaju siguran vez. No, ovakvi projekti nisu samo vezovi, samo zaštita akvatorija, nego su lice i naličje svakog primorskog mjesta”, rekao je Butković, čestitavši svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta, ali i najavivši nova ulaganja, među kojima i ono u kostrensku lučicu Žurkovo.

Zadovoljstvo uređenjem i razvojem županijskih luka izrazila je i zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić.


“Ovaj projekt samo je dio  procesa intenzivnih i u prostoru itekako vidljivih ulaganja u lučku infrastrukturu na obali i svim kvarnerskim otocima. Praktički nema luke i lučice u našoj županiji koja nije doživjela neki od oblika obnove, rekonstrukcije, dogradnje. Mogu izraziti zadovoljstvo da smo najveća ulaganja planirali i realizirali zajedno s lokalnom samoupravom i ministarstvom moru te čestitati našim županijskim lučkim upravama što su na vrijeme pripremili projekte koji su bili spremni za kandidiranje na bespovratna sredstva europskih fondova. Rekonstrukcija trajektne luke Črišnjeva lokalnom je stanovništvu osigurala i značajan broj novih vezova, što smatramo itekako važnim kod svih ulaganja u lučku infrastrukturu”, kazala je Medarić.

Povodom proslave Dana Grada i blagdana sv. Nikole, Kraljevica je dobila vrijedan dar, još jedan projekt na svojem području kojim je unaprijeđena pomorska infrastruktura.


“Ne postoji bolji način za proslaviti Dan grada. Čizmica nam je bogata, bogatija je za novu lučicu. To je smisao posla s kojim se mi bavimo - rad za društveno dobro, rad za ljude. Lučica će ostati dugo nakon što mi odemo sa svojih pozicija. Črišnjeva će sada biti još življa. U proteklih pet godina u pomorsko dobro smo uložili gotovo 4 milijuna eura. Kraljevica je grad okrenut moru, grad brodograditelja, pomoraca ribara… Ulaganjem u pomorsko dobro ulažemo u svoj identitet”, istaknuo je Čandrlić, zahvalivši svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta, prvenstveno Županijskoj lučkoj upravi i resornom ministarstvu te najavivši nova ulaganja u Oštro. 

Županijska lučka uprava Bakar- Kraljevica- Kostrena nositelj je i investitor projekta rekonstrukcije pričuvne trajektne luke Črišnjeva. Ravnateljica Dijana Mihaljević zahvalila je Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i Primorsko-goranskoj županiji na osiguranim sredstvima za ovaj projekt koji se provodio u dvije faze.


“Mi smo relativno mala lučka uprava stoga su nam ovakvi projekti dodatno izazovniji i bez izdašne pomoći Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kao i našeg osnivača Primorsko-goranske županije te Bakra, Kraljevice i Kostrene, ne bismo ih mogli financirati. Stoga koristim priliku da se zahvalim na tome, u ime svih sadašnjih i budućih korisnika jer u mjestima orijentiranima na more kao što su to Bakar, Kraljevica i Kostrena, to su projekti od životnog značaja”, rekla je Mihaljević.

Ugovorena vrijednost radova druge faze iznosi nešto manje od 1,3 milijuna eura, od kojih je 95% iznosa osiguralo Ministarstva mora prometa i infrastrukture kroz dvije proračunske godine (22/23). Iznosom od oko 54 tisuće eura radove je sufinancirala i Primorsko-goranska županija dok je s nešto više od 21 tisuće eura Županijska lučka uprava Bakar- Kraljevica- Kostrena iz vlastitih sredstava financirala troškove projektantskog i stručnog građevinskog nadzora.


Projekt “Rekonstrukcija pričuvne trajektne luke Črišnjeva” započeo je 2013. godine i provodio se u dvije faze. U prvoj fazi Črišnjeva je na zapadnoj strani uvale dobila 50 novih komunalnih vezova. Prvu fazu izgradnje i projektnu dokumentaciju najvećim dijelom financirala je Primorsko-goranska županija s iznosom od oko 120 tisuća eura. Izmjenama i dopunama projekta te Rješenjem o izmjeni i dopuni građevinske dozvole iz 2017. godine, predviđena je izgradnja vezova na krajnjem istočnom i krajnjem zapadnom dijelu područja luke koji su danas otvoreni za korisnike.