Kraljevica 26. veljača 2016.

Pješice preko Hrvatske za tehničku kulturu

Pješice preko Hrvatske za tehničku kulturu
Radioamater Đuka Pelcl pješice prolazi rutu od Iloka do Prevlake kako bi promovirao tehničku kulturu. Na svom se putu zaustavio i u Kraljevici, gdje je, u Nacionalnom centru tehničke kulture, obilježeno sedam desetljeća Hrvatske zajednice tehničke kulture.
 
Gotovo tisuću i pol kilometara dugu “šetnju”, pod nazivom TEH maraton, Đuka Pelcl, predsjednik Hrvatskog saveza CB radioklubova, započeo je još 4 veljače s ciljem povezivanja svih udruga i zajednica udruženih u HZTK te promoviranja same tehničke kulture.   
 
Na svom će putu Pelcl, koji dnevno propješači oko 45 kilometara, u 40 dana obići 36 gradova. Dolazak na cilj, u Prevlaku, očekuje se 14. ožujka. 
 
Jedna od stanica na proputovanju Hrvatskom bila je i Kraljevica, u kojoj je Pelcl bio počasni gost na proslavi 70 godina Hrvatske zajednice tehničke kulture. 
 
Tim su povodom u Nacionalnom centru tehničke kulture demonstrirani pokusi na Teslinom transformatoru od 100 000 V, upravljanje robotskim kolicima putem smartphonea, vožnja letjelice s četiri propelera- Quadrocoptera, rad robota hodača s tri para nogu te rad 3D printera. 
 
Atraktivne demonstracije pratili su brojni zainteresirani, među kojima i predstavnici HZTK; predsjednik Ivan Vlainić te glavna tajnica Zdenka Terek.