Kraljevica 20. kolovoz 2021.

Predstavljen Zbornik Kraljevice s više od 200 fotografija

Predstavljen Zbornik Kraljevice s više od 200 fotografija
U prekrasnom ambijentu južnog dvorišta Dvorca Frankopan predstavljen je treći Zbornik Kraljevice, koji obuhvaća 19 tekstova i više od 200 fotografija. 

Zbornik Kraljevice kompilacija je niza tekstova brojnih autora, za čije je prikupljanje i urednički posao zaslužna Udruga u kulturi “Stol”, dok je izdavač Grad Kraljevica uz pomoć Primorsko- goranske županije.  


Treći Zbornik Kraljevice, kako piše i u samom uvodu knjige, obuhvaća teme prostora toga kraja i još važnije ulogu čovjek koji je u tom prostoru oblikovao svoj identitet. Svi do sada izdani Zbornici, pa tako i ovaj, bave se povijesnim temama Kraljevice i mjestima oko Kraljevice- Šmrike, Bakarca i Križišća. 

Zbornik je podijeljen na tri djela, od kojih se prvi bavi prostorom i pitanjem identiteta. Teme tekstova koji tome pristupaju su arhitektura, zemljišne knjige, ratna brodogradnja, dvorac Nova Kraljevica- Frankopan od devastacije do restauracije, župa Sv. Nikole, groblje te prapovijesni nalazi i lokaliteti u Kraljevici. 


Drugi dio fokusiran je na ljude i događaje. Tu se mogu pronaći tekstovi o Primorskoj štedionici u Kraljevici, pojavi prvih učiteljica na primjeru Barbare Ružić rođ. Burić, školi u Bakarcu, mjesnom govoru Šmrike, početak bavljenja organiziranim turizmom u Šmriki, kronologija važnijih zbivanja u Bakarcu te Jadranski susreti 1973. godine. Treći najuži dio piše o likovnoj umjetnosti, slikarima Miroslavu Kraljeviću i Hinku Gudcu. 

“Tema nikada ne nedostaje, međutim nedostaju autori. Vrlo je teško doći do autora koji će pisati relevantno, stručno i znalački. No, generalno mogu reći da sam zadovoljna da je na jednom mjestu cjelovito objašnjen vizualni identitet Kraljevice kroz arhitekturu, zemljišne knjige, naše dvorce i slično“, zadovoljno je pohvalila čitav tim glavna urednica Zbornika i  predsjednica Udruge u kulturi “Stol”, Radmila Toić.


Zbornik Kraljevice, uz urednicu, predstavile su Marina Tijan Hajdinić, članica Zborničkog savjeta i moderatorica Milanka Gudac, članica uredništva i tajnica Udruge.  

“Velik je značaj izdavanje ovog Zbornika za Kraljevicu jer smo mi grad bogatog povijesnog nasljeđa i kulturne baštine i upravo to Zbornik ističe i čuva to sjećanje na povijest. Time naš identitet i povijest postaje vidljiviji i pristupačniji ne samo nama danas ovdje”, rekao je gradonačelnik Grada Kraljevice Dalibor Čandrlić, koji je prisustvovao promociji.


Za glazbeni dio večeri zaslužna bila je ženska klapa Luka čiji dio članica dolazi upravo iz mjesta oko Kraljevice. 

Po završetku prezentacije Zbornika projekcijom je prikazan najstariji dostupan snimak Hrvatske radiotelevizije s Jadranskih igara iz 1979. godine održanih u Kraljevici. U samom Zborniku jedna se tema dotiče upravo Jadranskih igara, ali onih iz 1973. godine. 


“Jedna zanimljivost iz drugog dijela knjige su Jadranski susreti iz 1973. godine kada su se ovdje na rivi natjecali Kraljevica i Lovran za četvrtfinale Jadranskih susreta. To su vrlo emotivno doživjeli mještani i bila je čak i oduzeta pobjeda im. Cijela se Kraljevica na tom jednom događaju našla u zajedništvu u tom svom narodnom buntu što je bilo vrlo simpatično s današnjeg stajališta gledano. To je zabilježio i fotograf kroničar Kraljevice Juraj Crnković što nas je potaklo da se i večeras bavimo baš Jadranskim susretima”, ispričala nam je Radmila Toić.  

Treći Zbornik Kraljevice će se moći kupiti u Gradskoj knjižnici Kraljevica po cijeni od 100 kuna.

Mia Mohorić